Közösségi oldalak

Hírek

Ezeket az ügyeket tárgyalták a Békés Megyei ügyészi szervek a 4. héten

Büntetővégzés meghozatalára irányuló indítvány

1.

A Gyulai Járási Ügyészség 2 rendbeli szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat egy 32 éves hajdúsági, hencidai férfi ellen, aki internetes csalásokat követett el.

A férfi 2022 áprilisában az egyik internetes apróhirdetési portálon álnéven eladásra hirdetett meg egy használt laptopot úgy, hogy azzal a valóságban nem rendelkezett. A hirdetésre egy eleki férfi jelentkezett. A terhelt és a sértett a hirdetőoldalon több üzenetet is váltottak, amelynek során megegyeztek, hogy a terhelt a sértett részére az egyik csomagküldő szolgálaton keresztül csomagautomatába küldi el a terméket, a sértett pedig a csomag megérkezésekor, utánvétellel fizeti ki a laptop árát. A terheltnek valójában nem állt szándékában a termék elküldése, arra lehetősége sem volt, így jogtalan haszonszerzési célzattal megtévesztette a sértettet annak érdekében, hogy a termék vételárát kicsalja tőle. A terhelt valójában használt ruhaneműket és papírt tett a dobozba, amelyet elküldött a sértett részére, aki azért kifizette a 41.500.-Ft utánvételi díjat. Miután kinyitotta a csomagot észlelte, hogy nem az van a dobozban, mint amit megrendelt, de a hirdetővel már nem tudta felvenni a kapcsolatot. Ugyanakkor a sértett bejelentése alapján a nyomozó hatóság a csomagküldő szolgálatnál lefoglalta a terhelt részére kifizetendő utánvételi díjat és azt visszautalták a sértett részére, így az okozott kár megtérült.

Nem volt ilyen szerencsés a másik sértett, egy somogy megyei, simonfai férfi, aki egy, szintén a terhelt által álnéven feladott hirdetésre jelentkezett 2022 augusztusában, amelyben számítógépes játékcsomagot hirdetett eladásra. A sértett előre átutalta a terhelt bankszámlájára a játékok vételárát és a postaköltséget, összesen 9.000.-Ft-ot, de a terhelt nem küldte el azokat a részére és az már a hirdetés feladásakor sem állt szándékában. Az okozott kár ez esetben nem térült meg.

Bár a férfi a bűncselekmények elkövetésekor büntetlen előéletű volt, őt a Győri Járásbíróság a 2022. szeptember 08-án jogerőre emelkedett büntetővégzésével 4 rendbeli, ugyanilyen módszerrel elkövetett internetes csalások miatt 144.000.-Ft pénzbüntetésre ítélte. A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a terheltet tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozott büntetővégzésével ebben az ügyben is pénzbüntetésre ítélje és kötelezze őt a polgári jogi igényt érvényesítő sértett részére okozott kár megtérítésére.

2.

Kisebb értékre több közokirat, magánokirat és készpénz-helyettesítő fizetési eszköz egyidejű elvételével elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség egy 37 éves büntetlen előéletű gádorosi nővel szemben, aki szexuális szolgáltatás nyújtása során zsebelte ki a kuncsaftját.

A nő az egyik internetes oldalon keresztül kínálta szexuális szolgáltatásait, melyre 2022. augusztus 09-én az általa megadott telefonszámon egy csabacsűdi férfi jelentkezett. Még aznap, 21 óra után nem sokkal találkoztak Gádoroson, ahol a férfi felvette a személygépkocsijába a nőt, aki közölte vele, hogy a gádorosi vasútállomással szemközti területre hajtson, aminek a férfi eleget is tett. Ott átültek a gépjármű hátsó ülésére ahol a férfi levette a nadrágját, a nő pedig szexuális tevékenységbe kezdett, majd egy idő után megkérte a férfit, hogy álljon előrébb a gépkocsival kb. 15 méterrel, mivel a táskáját – amiben a síkosítóját tartja – a vasúti talpfák mögött hagyta. A férfi a nadrágját a hátsó ülésen hagyva átült a vezető ülésbe és előrébb állt. Eközben a nő – kihasználva a férfi figyelmetlenségét – átkutatta a nadrágzsebeit és abból kivette a férfi pénztárcáját a benne lévő 50.000.-Ft készpénzzel, személyes irataival és bankkártyájával együtt. A nő ezt követően azt mondta a férfinak, hogy elmegy a táskájáért, majd kiszállt a gépjárműből és eltűnt a helyszínről. A nő a férfi pénztárcáját a benne lévő okmányokkal együtt egy szemetesbe dobta, a készpénzt pedig felélte.

A járási ügyészség 2022. szeptember 19-én kelt határozatával a terhelttel szembeni büntetőeljárást 6 hónapra felfüggesztette és az eljárást közvetítői eljárásra utalta. A törvény értelmében ugyanis nem büntethető az, aki a vagyon elleni vétség vagy a 3 évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűntett elkövetését a vádemelésig beismerte és közvetítői eljárás keretében a sértett által elfogadott módon és mértékben a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvátette. Tekintettel azonban arra, hogy a közvetítői eljárást lefolytató Békés Megyei Kormányhivatal arról tájékoztatta az ügyészséget, hogy a terhelttel mégcsak a kapcsolatot sem tudták felvenni, idézésre nem jelent meg a hivatalban, a telefont pedig kinyomta, amikor a közvetítő kereste, a járási ügyészség a büntetőeljárás folytatásáról határozott és vádat emelt a nővel szemben. Vádiratában az ügyészség pénzbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság kötelezze a terheltet a sértett részére okozott kár megtérítésére.

3.

Csekély mennyiségű kábítószerre megszerzéssel elkövetett kábítószer birtoklásának vétsége miatt emelt vádat a Szeghalmi Járási Ügyészség és vádiratában próbára bocsátás intézkedés alkalmazására tett indítványt egy 40 éves büntetlen előéletű vésztői nővel szemben, aki azért vásárolt kábítószert, hogy azt bizonyítékként felhasználja.

A nő – aki egyébként nem fogyaszt kábítószert – 2021. november elején egy másik vésztői nőtől vásárolt 4 darab kábítószer tartalmú, egyenként 1,3 gramm tömegű, kristályos állagú anyagot tartalmazó pakettet. A terheltnek az volt a szándéka, hogy ily módon szerezzen terhelő bizonyítékot a másik nő ellen a kábítószer forgalmazásra, sérelmezte ugyanis, hogy az a fiatalkorú, 18. életévét be nem töltött fiát kiszolgálja. A terhelt végül a tervei ellenére a megszerzett kábítószert nem adta át a rendőrségnek. A kábítószert árusító 36 éves vésztői nő ellen kábítószer-kereskedelem bűntette miatt külön büntetőeljárás van folyamatban.


Vádemelés mértékes indítvánnyal

1.

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 60 éves büntetlen előéletű fábiánsebestyéni férfi ellen, aki egy kukásautó sofőrjeként gázolta halálra az egyik rakodómunkást. Bűnpártolás vétsége miatt vádemelésre került sor a kukásautó másik rakodója, egy 46 éves büntetlen előéletű orosházi férfi ellen is, aki megpróbálta eltüntetni a tárgyi bizonyítási eszközöket.

A vádbeli időpontban a 60 éves terhelt gépkocsivezetőként, míg a 46 éves terhelt és a későbbi sértett – egy 38 éves orosházi férfi – rakodómunkásként dolgozott egy hulladékgazdálkodási és köztisztasági szolgáltatásokat nyújtó kft.-nél. 2021. október 25-én a reggeli-délelőtti órákban a két terhelt, valamint a sértett Gádoros lakott területén végeztek hulladékgyűjtési munkát, melynek során a 60 éves férfi a kukásautót vezette, míg a 46 éves férfi és a sértett rakodómunkásként dolgoztak; ők a tehergépjármű haladása során az ún. fellépőkön tartózkodtak. A rakodómunkások és a jármű környezetében tartózkodó személyek biztonsága érdekében a fellépőkbe olyan szenzor került beépítésre, amely érzékeli, ha azokon ember tartózkodik. Ebben az esetben a járműbe épített elektronika letiltja a hátrameneti fokozat kapcsolását és előremenetben 30 km/h maximális sebességkorlátot állít be. Azaz a biztonsági eszköz megakadályozza azt, hogy a tehergépjármű hátramenetet végezzen, illetve előre 30 km/h sebességnél gyorsabban haladjon, ha valaki áll a fellépők egyikén. A balesetet megelőzően azonban a rakodómunkások a fellépőkbe épített szenzort kiiktatták egy-egy erre a célra magukkal vitt vasrúddal, és erről aOrosházi Járási járművezető is tudomással bírt. Mindezeket követően a kukásautó sofőrje a tehergépjárművel 09 óra után nem sokkal Gádoroson, a Szőlő utcában tolatni kezdett, miközben a két rakodó a fellépőkön tartózkodott. A hátramenet végzése során a fellépőn tartózkodó sértett elveszítette az egyensúlyát és a tehergépkocsi mögé esett. Ezt követően a folyamatos hátramenetben közlekedő tehergépkocsi a hátsó és a középső tengelyére szerelt kerekeivel áthaladt a földre esett sértett fején és törzsén. A baleset következtében a sértett olyan súlyos, az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhalálozott. A kukásautó vezetője magatartásával a munkavédelemről szóló törvény több rendelkezését is megsértette. A törvény értelmében a munkavállaló köteles a munkatársaival együttműködni, és munkáját úgy végezni, hogy ez saját vagy más egészségét és testi épségét ne veszélyeztesse. Így különösen köteles a rendelkezésére bocsátott munkaeszköz biztonságos állapotáról a tőle elvárható módon meggyőződni, azt rendeltetésének megfelelően használni, illetve a veszélyt jelentő rendellenességről, üzemzavarról a munkáltatót azonnal tájékoztatni, a rendellenességet, üzemzavart tőle elvárhatóan megszüntetni.

A baleset bekövetkezése után a másik rakodómunkás – anélkül, hogy ebben a teherautó vezetőjével megegyezett volna – elhatározta, hogy a jármű fellépőiben lévő szenzor kiiktatására használt vasrudakat eltávolítja abból a célból, hogy a hatóság tagjai azokat ne találják meg, ezáltal a tehergépjármű szabálytalan hátrameneti mozgása ne váljon bizonyíthatóvá. Ezért a korábban általa és a sértett által elhelyezett vasrudakat kivette a jármű fellépőiből és azokat a tehergépjármű hulladékszállításra használt tartályába, az összegyűjtött hulladékok közé dobta abból a célból, hogy a nyomozó hatóság azokat – mint a járművezető bűnösségére utaló tárgyi bizonyítási eszközöket – ne találja meg. A rendőrök a szemle során megtalálták és lefoglalták a terhelt által elrejtett vasrudakat.

A járási ügyészség a terheltek beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a kukásautó sofőrjét próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje és tiltsa el a gépkocsivezető, köztisztasági, településtisztasági gép kezelője foglalkozás gyakorlásától, illetőleg kötelezze őt a nyomozás során felmerült közel 450.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére. A másik, bűnpártolást megvalósító terhelttel szemben a járási ügyészség indítványa közérdekű munka büntetés kiszabására irányul.

2.

Eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés bűntette miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség és vádiratában végrehajtandó (!) börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés, illetőleg közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabására tett indítványt egy 54 éves büntetett előéletű, visszaesőnek minősülő békéscsabai férfi ellen.

A férfit a Gyulai Járásbíróság a 2022. január 19-én jogerőre emelkedett ítéletével eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés vétsége miatt, mint többszörös visszaesőt 60 nap elzárásra ítélte, valamint 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. A férfi – aki vezetői engedéllyel soha nem rendelkezett – az eltiltás tartama alatt, 2022. november 05-én, 12 óra előtt nem sokkal Nagyszénáson az élettársa tudtával beült az élettársa üzembentartásában lévő személygépjárműbe és azzal közlekedett egészen addig, amíg a József Attila utcában rendőri intézkedés alá nem vonták. Az élettársa nem tudott arról, hogy ő járművezetéstől eltiltás hatálya alatt áll, arról viszont tudomással bírt, hogy a férfinak nincs vezetői engedélye, ezért a vezetés átengedése miatt szabálysértési eljárás indult ellene is.

3.

Társtettesként elkövetett orvhalászat vétsége miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség és vádiratában közérdekű munka büntetés kiszabására tett indítványt egy 25 és egy 28 éves gyomaendrődi férfi – mindketten büntetett előéletűek – ellen, akik tiltott módon és tiltott halászati eszközzel halásztak.

A két férfi egy ismeretlen személyazonosságú fiatal nő társukkal együtt 2022. augusztus 28-án 21 óra 30 perc körüli időben Gyomaendrődön, az Endrőd-Középső (más néven Csókási) holtág partján lévő horgászhelyhez mentek. Ezen a holtágon – az általános horgászrendi szabályozástól eltérően – egész évben tilos a kisszerszámos (rekreációs vagy sport) halászat folytatása. A terheltek a holtágon halászni kezdtek, mégpedig jogosulatlanul, tiltott módon és tiltott halászati eszközzel. Korábban a vízterületen 2 db nyakzó hálót (meslenchálót) helyeztek el, amit most megpróbáltak kiemelni. Az egyik hálót a 28 éves férfi kezdte kifelé húzni a partra, abból 2 db kárászt vettek ki, amikor a háló megakadt, ezért a 25 éves férfi beúszott a vízbe, hogy azt kiszabadítsa. Ekkor érte őket tetten egy hivatásos halőr. Az idősebb férfi és a nő elfutottak a helyszínről, a fiatalabb férfit pedig intézkedés alá vonta a halőr. A nyakzó háló olyan állított halászeszköz, amelynek fogási elve a hal megakadásán alapul és a megfogott egyed rövid időn belül történő elpusztulásához vezet. A két hálóban további 5 db kárász volt beleakadva, a terheltek így összesen 7 db, közel 7.000.-Ft értékű halat tulajdonítottak volna el. A helyszíni intézkedéskor az eltulajdonított halakat a rendőrség a hivatásos halőrnek átadta, aki azokat – a mérést követően – a holtág vizébe visszaengedte, így a lopással okozott kár megtérült – tájékoztatta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.