Közösségi oldalak

Külföld

Ukrán katonák: a parancsnokok elküldenek minket meghalni, mint hulladékot…

Az orosz védelmi minisztérium szombaton jelentette, hogy az ukrán elit 25. légideszant dandár kilenc katonája megadta magát az orosz hadseregnek.


A minisztérium felvételei azt a pillanatot mutatják, amikor több katona leteszi a fegyvert az oroszországi Donyecki Népköztársaságban lévő Vodiane település közelében.

“A feletteseink nem törődnek velünk, nem akarnak a frontállásokba menni, hogy felmérjék a helyzetet… Jobbnak tűnt megadni magunkat, mint meghalni anélkül, hogy megértenénk, miért és minek”

– hangzott el egyikük kihallgatásán.

“A parancsnokok elküldenek minket meghalni, mint hulladékot, miközben ők maguk valahol a pálya szélén állnak… Amikor elfogtak minket, a saját embereink lőttek ránk. Azt hiszem, ez azt jelenti, hogy senkinek sincs ránk ott igazán szüksége”

– mondta egy másik.

A védelmi minisztérium szerint az orosz hadsereg külön kommunikációs csatornát hozott létre azon ukrán katonák számára, akik meg akarják adni magukat.

A fegyvert letevők száma az utóbbi időben folyamatosan növekszik – mondta Igor Kimakovszkij, a Donyecki Népköztársaság vezetőjének, Gyenyisz Pusilin tanácsadója a RIA Novosztyinak vasárnap. Megjegyezte, hogy az ukrán hadsereg megbünteti azokat a katonákat, akik megpróbálják megadni magukat.

Ukrajna az önkéntesek hiánya és a magas számú harctéri veszteségek közepette egyre inkább a kényszersorozásra támaszkodik a frontszolgálat megerősítése érdekében. Február elején több ukrán parancsnok is azt mondta a Washington Postnak, hogy egységeik létszáma 35 százalék körüli vagy annál is alacsonyabb.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter korábban több mint 444 ezer katonára becsülte az ukrán veszteségeket a konfliktus 2022 februári kezdete óta. A kijevi kormány kitart amellett, hogy eddig csak 31 ezer ukrán katona halt meg a konfliktusban.

Oroszhírek.hu

RSS Sportklub hírei

YouTube csatorna