Közösségi oldalak

Kultúra

Lezárult az Almásy-kastély Stefánia-szárnyának műszaki átadása

A gyulai Almásy-kastély 2016-ban átadott impozáns főépületéhez L alakban csatlakozó egykori kiskastély-szárny, új nevén Stefánia-szárny komplex rekonstrukciójára és többcélú turisztikai hasznosítására – valamint a Szent Miklós park revitalizációjára – Gyula Város Önkormányzata 999 809 000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert. A beruházás várhatóan 2021. március 31-én zárul.

Az egykori kiskastélyban, új nevén Stefánia-szárnyban a hely adottságait kihasználó többcélú rendezvényi tér, valamint hiánypótló élmény- és gasztronómiai központ valósult meg. Falai között egész évet felölelő programsorozat kerül megrendezésre, valamint a 21. századi látogatói igényekhez illeszkedő, étkezésre és ételkészítésre fókuszáló történelmi élménytér került kialakításra. A Stefánia-szárny új szolgáltatásai jól illeszkednek a 2016-ban megújult főépület tematikájához, kiegészítik azt, komplex élményalapú programkínálatot nyújtanak a gasztronómia és a történelmi érdekességek jegyében. A régmúlt ételkészítési szokásait idéző csemegetár bemutatja mindazokat a tájjellegű ételeket, gasztronómiai különlegességeket, amelyek Gyula város és környéke ízvilágát tükrözik.

Az ételtörténeti bemutatótérben és foglalkoztatóközpontban rendszeresen megrendezésre kerülő tematikus estek az étkezésre, az ételek elfogyasztásával és élvezetével kapcsolatos információk élményalapú átadására fektetik a hangsúlyt. A kialakítandó „főzőiskolai” berendezés lehetőséget biztosít mind ételek elkészítésének elsajátítására, mind pedig az ételek és ízek élvezetének kifinomult gyakorlására. A Gyulára látogatóknak lehetőségük lesz megtapasztalni, milyen volt egy korabeli nemesi lakomára történő előkészület, megtanulják megteríteni a vacsoraasztalt, de meg is kóstolhatják, milyen ételkülönlegességeket fogyasztottak a nemesek a 17–19. században. Az egészséges táplálkozás jegyében a projekt részeként és a Gyulai Várfürdő egészségtudatos szellemiségével összhangban tematikus alkalmakkor a reformkonyha ínyencfogásait fogják a látogatók elkészíteni. Ehh ez hagyományos egészségnevelési alkalmak kapcsolódnak majd, amelyek keretében nem csupán ismeretátadásra törekszik majd a kastély szakértő csapata, hanem céljuk, hogy Gyula gyógyhelyéről úgy távozzanak a vendégek, hogy a mindennapi életvitelük részét képezi az egészségtudatos gondolkodás, készség szinten tudják beépíteni háztartásukba a reformtáplálkozás alapelveinek alkalmazását.

A Stefánia-szárnyban kialakításra kerülő exkluzív konferencia- és bálterem alkalmas lesz családi, közösségi rendezvények fogadására, valamint saját kulturális és egészségtudatosságot fejlesztő programok megrendezésére. A berendezés és a belsőépítészeti kialakítás a legmagasabb igényeknek megfelelően, aprólékos gonddal készült. A gyönyörű kristálycsillárok, a letisztult dizájn, a tölgyfából készült parketta és a francia halszálkás mintázat a nemesi miliőt idézik. Az összesen 168 személy befogadására alkalmas terem két végében tükrök kaptak helyet, az elektromosan vezérelhető ablakárnyékolók, az öltözők és a vetítővászon a jövő rendezvényeinek maximális kiszolgálását biztosítják. A magas minőségű munkák többsége helyi vállalkozók keze munkáját dicséri. A beruházás utolsó akkordjaként a bútorok és egyéb eszközök beszerzése zajlik.