Közösségi oldalak

Külföld

Moszkva: beteg öregemberek vezetik az amerikai nukleáris parancsnoki láncot

Az orosz Biztonsági Tanács egyik magas rangú tisztviselője aggodalmának adott hangot a Pentagon vezetőjének egészségügyi problémái és Joe Biden amerikai elnök hanyatló mentális képességei miatt bekövetkező nukleáris “katasztrófa” veszélye miatt, és az amerikai vezetés lehetséges “hibájára” figyelmeztetett.

 

Mihail Popov orosz biztonsági tanácsi titkárhelyettes az Izvesztyija című újságnak adott, szerdán megjelent interjúban úgy nyilatkozott, hogy Washington politikai instabilitása véletlen eszkalációt válthat ki.

“Az Egyesült Államokban az utóbbi időben kialakult általános nehéz és ideges belpolitikai helyzetben jelentősen megnőtt a kockázata egy olyan vezetői hibának, amelyet a nemzeti vezetők akár szándékosan, akár akaratlanul követnek el”

– mondta.

“És egy globális katasztrófáig nem lesz nagy távolság”.

Popov hangsúlyozta, hogy nem “banánköztársaságra” gondol, hanem “egy olyan államra, amely atomfegyverekkel rendelkezik, és állandóan azt állítja magáról, hogy a világ hegemónja”. Hozzátette, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter rákdiagnózisa és Biden idős kora “kérdéseket vetett fel a globális biztonsági rendszerrel” és az amerikai parancsnoki lánccal kapcsolatban, és feltette a kérdést: “Hogyan születik általában az Egyesült Államokban a nukleáris fegyverek bevetéséről szóló döntés?”.

“A védelmi miniszter nincs a helyén, és senki sem tudja, hol van, vagy ki helyettesíti őt. A sajtó azt írja, hogy egyes feladatait Kathleen Hicks miniszterhelyettesre bízták. De ő akkor éppen Puerto Ricóban nyaralt”

– mondta.

A tisztviselő a továbbiakban egy hidegháborús epizódot idézett fel, amikor az amerikai légierő egyik őrnagyát elbocsátották, mert megkérdőjelezte, honnan tudhatja, hogy egy nukleáris indítási parancs “egy épeszű elnöktől származik-e”, mivel a főparancsnok felelős Amerika nukleáris arzenáljának alkalmazásáért.

Austin prosztatarák diagnózisa nemcsak az amerikai közvéleményt, hanem magát Bident is meglepetésként érte, a Pentagon vezetője elismerte, hogy csapata nem tájékoztatta a Fehér Házat a hírről. Azóta újra kórházba került hólyagproblémával, ami miatt állítólag nem közölt “nem sebészeti beavatkozásokkal” kezelték.

Az Egyesült Államok történetének legidősebb elnökeként, 81 évével Biden alkalmassága az amerikai választók számára az egyik legégetőbb kérdés a 2024-es választások előtt. Az NBC News közelmúltbeli felmérésében a megkérdezettek 76%-a komoly vagy közepes mértékű aggodalmaknak adott hangot az elnök “mentális és fizikai egészségével” kapcsolatban, miközben még Robert Hur különleges ügyész is – akit azért kértek fel, hogy vizsgálja meg a titkos dokumentumok helytelen kezelését Biden részéről – arra a következtetésre jutott, hogy az elnöknek “előrehaladott kora miatt csökkentek a képességei”.

Forrás: oroszhirek.hu