Közösségi oldalak

Hírek

Ilyen, és ehhez hasonló „festményekre” herdálja el az adóforintokat Matolcsy György

Az MNB-Ingatlan Kft. tavaly kezdett festményeket vásárolni és nemrég tovább bővült a cég gyűjteménye: Keserü Ilona (1933-) Kossuth-díjas festőművész öt alkotását 135 millió forintért vásárolták meg február végén dr. Antal Péter műgyűjtőtől. Ezzel együtt már 2,9 milliárd forint közpénzt költött festményekre az MNB cége tavaly augusztus óta.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában álló MNB-Ingatlan Kft. tavaly nyáron kezdett festményeket vásárolni közpénzből. A beszerzéseket azzal indokolják, hogy kortárs művészeti gyűjteményt akarnak létrehozni és példát szeretnének mutatni más potenciális mecénások számára.

Néhány napja megjelent a közbeszerzési értesítőben az arról szóló tájékoztatás, hogy a cég tovább folytatja a gyűjteményépítést.

Ezúttal Keserü Ilona (1933-) Kossuth-díjas és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett festőművész öt alkotását vette meg az MNB cége 135 millió forintért Dr. Antal Péter műgyűjtőtől.

A megvásárolt képek: A világból I. (1974, olaj, vászon), Tánc alaprajz (1990, olaj, vegyes technika, vászon), Semmi sincs sehogyan (1990, olaj, vegyes technika, vászon), Paul Klee tiszteletére (1999, olaj, vászon), Labyrinth 8 (2003, olaj, vászon).

Érdekesség, hogy a festmények árát előzetesen 190 millió forintra becsülték, de végül ennél 55 millióval olcsóbb lett a vételár. Azonban maga a vásárlás ténye is meglepő, ugyanis az eladó, dr. Antal Péter műgyűjtő, Magyarország legjelentősebb, mintegy 5000 műtárgyat számláló magángyűjteményének tulajdonosa 2016-ban azt nyilatkozta az Origónak, hogy még sosem adott el semmit, és nem is akar: „egyszer mentem bele egy cserébe, de azt is megbántam. Ezek az én részeim. Ha eladok belőle bármit, egy darabomat adom el”.

2,9 milliárdnál jár a számláló

A jegybankon keresztül állami tulajdonban lévő MNB-Ingatlan Kft. tavaly nyarán kezdett fesményeket vásárolni. 2020 augusztusában megvette Bak Imre 17 alkotását 165,3 millió forintért, szeptemberben Lakner László 18 alkotását 148 millióért, októberben Rippl-Rónai József Lengyel Menyhért-portréját, Frey Krisztián 29 festményét és Korniss Dezső 4 alkotását összesen 739 millió forintért.

November elején Maurer Dóra 17 alkotását 233 millióért, november közepén Konok Tamás 42 alkotását 109,4 millió forintért, november végén Reigl Judit négy alkotását 178,5 millióért, és Walter Crane Európa elrablása című festményét 240 millió forintért, decemberben pedig Bortnyik Sándor egy alkotását szerezték meg 288 millió forintért.

Idén januárban Molnár Vera 14 alkotását vette meg az MNB-Ingatlan Kft. 107,8 millió forintért, márciusban pedig Hantai Simon 3 és Reigl Judit 4 művét vásárolta meg a cég együttesen 558 millió forintért. Ehhez jön most a Keserü Ilona képeire kiadott 135 millió forint.

Tavaly augusztus óta összesen 2,9 milliárd forintot költött festményekre a Nemzeti Bank cége.

Egy nappal azelőtt, hogy kijött a Keserü Ilona alkotásainak megvásárlásairól szóló hirdetmény, megjelent az Artportalon egy cikk, ami az MNB-Ingatlan Kft. gyűjteményépítési programjáról szól és eredetileg a cseh Artalk.cz közölte, egy bevezetővel, amely magyarul itt olvasható.

A cikk egy nagyon erős kontraszttal indítva az elején bemutatja, mennyire aránytalanul nagy összeget költ az MNB cége festményekre: „2019-ben a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum éves jelentése szerint 21 800 000 forintot kapott a Nemzeti Kulturális Alaptól, hogy magyar művészek alkotásait vásárolja meg”. Érdemes ezzel összehasonlítani a fentebb részletezett, néhány hónap alatt elköltött 2,9 milliárd forintot.

Ráadásul az MNB-Ingatlan Kft. által megvásárolt alkotásokat nem láthatja a nagyközönség, mint egy múzeumi gyűjteményt: a közpénzből vett képeket az MNB épületeiben helyezik el, de azt ígérték, hogy kutatók számára hozzáférhetővé teszik majd őket.

Erdélyi Katalin – blog.atlatszo.hu

Címlapkép: Keserü Ilona, Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas festőművész budapesti műtermében 2015. március 19-én. MTI Fotó: Czimbal Gyula