Közösségi oldalak

Kultúra

Cirkuszművészeti szakkönyvtár nyílt Budapesten

Hivatalosan is megnyílt a Cirkuszművészeti Szakkönyvtár! Fotó: Urbán Balázs/Fővárosi Nagycirkusz

Cirkuszművészeti szakkönyvtár nyílt hétfőn Budapesten, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívumban – tájékoztatta a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. az MTI-t.

 

A közlemény szerint a tudomány világnapja alkalmából, ünnepélyes keretek között átadott könyvtár avatóján Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója rendkívüli háláját és elismerését fejezte ki Joó Emese múzeumi intézményvezetőnek, hogy megnyílhatott a nemzetközi cirkuszművészeti könyvtár.

„Korszakot lépett az álmunk, nemzetközi sikertörténet részesei lehetünk, hiszen Európa-szerte egyre több magyar és nemzetközi vonatkozású cirkuszművészeti szakkönyvet és múzeumi relikviát ajánlanak fel a tudományos tár számára”

– hangsúlyozta Fekete Péter, hozzátéve: a könyvtárral hozzáférhetővé, kutathatóvá válnak a nyilvánosság számára a magyar, nemzetközi és egyetemes cirkusztörténeti kötetek és tárgyak.

A főigazgató kiemelte: az állami közgyűjtemény immár 4000 cirkuszi szakkönyvvel és több mint 10 ezer periodikával rendelkezik.
Kiszl Péter tanszékvezető egyetemi tanár, az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet igazgatója beszédében többek között azt mondta, hogy az elmúlt nyolc évben az intézmények szoros együttműködésével bizonyították, hogy a cirkusz és a könyvtár nem állnak messze egymástól.

„Mindkettő fejleszti a kreativitást, segíti a szórakozást és egyik nélkül sem képzelhető el a művészetek és a tudományok területén a kutatás, a fejlesztés és az innováció”

– mutatott rá Kiszl Péter, kiemelve, hogy Európában egy példaértékű nemzetközi cirkusztörténeti könyvtár, múzeum és levéltár, valódi állami közgyűjtemény jött most létre.
Az eseményen aláírták a cirkuszművészeti könyvtárak közötti egyezményt.

A megállapodást Reidl Kamilla, a Budapest Cirkuszművészeti és Kortárstánc Főiskola megbízott rektora, Kovács Gábor Dénes, a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia Szakgimnázium, Gimnázium, Technikum és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, valamint Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója írta alá. A közlemény felidézik, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a magyar cirkuszművészet nemzeti intézménye, amelyben a nagy múltú előadóművészeti és artistaképzési tevékenység mellett 2019 óta tudományos munka is folyik. A négy év előkészítést követően létrejött nyilvános és ingyenesen látogatható nemzetközi szakkönyvtár közösségi és kutatótér funkciót is betölt. Az intézmény küldetése a magyar és magyarországi, valamint magyar vonatkozású nemzetközi cirkusztörténet kutatása, örökségvédelme, gyűjtése, feldolgozása és bemutatása.

A nemzetközi múzeumi anyag jelenleg nagyjából 35 ezer műtárgyat – kosztümöt, rekvizitet, plakátot, fényképet, filmfelvételt, képzőművészeti alkotást – őriz, ennek egy része a Fővárosi Nagycirkusz kiállításain látható. A nemzetközi könyvtári gyűjteményben 20 különböző nyelven olvashatóak a szakkötetetek és folyóiratok, emellett cirkuszi műsorfüzetek, artistaképzési vizsgamunkák, cirkuszi zenekari kották is megtalálhatók benne. Az archívumban jelentős mennyiségű magyar nyelvű kézirat és dokumentum áll a kutatók, artisták, cirkuszi szakemberek, érdeklődők rendelkezésére – áll a közleményben.

MTI