Közösségi oldalak

Külföld

Szegényített uránt tartalmazó lövedékekkel gyilkolna tovább az USA Európában

Reuters szerint az Egyesült Államok az Egyesült Királyság után a második ország, amely jóváhagyta a szegényített uránt tartalmazó lövedékek Ukrajnába történő szállításának, annak ellenére, hogy az ilyen lőszerek drámai negatív hatással lehetnek a közegészségügyre és a környezetre.

A lőszereket amerikai Abrams harckocsikhoz szánják, amelyek közül az első várhatóan a következő hetekben érkezik Ukrajnába – jelentette a hírügynökség. Több meg nem nevezett amerikai tisztviselő és egy, a Reuters által szombaton idézett dokumentum szerint a szegényített uránt tartalmazó lövedékek a következő, várhatóan a jövő héten bejelentendő több millió dolláros fegyvercsomag részét képezik majd.

A bejelentett terv egy másik, rendkívül ellentmondásos amerikai lépést követ, amely a kazettás lőszerek Ukrajnának történő szállítására irányult, és amelyet még Washington néhány legközelebbi szövetségese is elítélt. Amennyiben a Fehér Ház jóváhagyja a szegényített uránt tartalmazó lövedékek Ukrajnának történő szállítását, akkor az az Egyesült Királyság korábbi lépését követné, amely márciusban jelentett be hasonló szállítmányokat a kijevi rezsimnek.

Az Egyesült Királyság döntése feldühítette Moszkvát, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig azt mondta, hogy a szállítással “új és nagyon komoly szakaszba lép az eszkaláció”. Oroszország londoni nagykövetsége azzal vádolta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy hajlandók Ukrajnát “nemcsak oroszellenes katonai lőtérré, hanem radioaktív szemétlerakóvá is” változtatni.

A brit lépés nyomán Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy Moszkva válaszul taktikai atomfegyvereket helyez el a szomszédos Belaruszba. Megjegyezte, hogy ebben a tekintetben Moszkva lépései nem különböznek az Egyesült Államokétól, amely öt európai országban állomásoztat atomfegyvereket. Oroszország közölte, hogy csak akkor távolítja el ezeket a fegyvereket, ha az Egyesült Államok ugyanezt teszi saját atomrakétáival Európából, és felszámolja a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúrát.

Ukrajna nyugati támogatói azt állítják, hogy nem vesznek részt közvetlenül az ukrajnai konfliktusban. Ennek ellenére több mint 100 milliárd dollár értékben küldtek Kijevnek fegyvereket, miközben figyelmen kívül hagyták Moszkva ismételt figyelmeztetéseit, miszerint minden újabb fegyvercsomag közelebb hozza az USA-t és a NATO-t a konfliktusban való aktív részvételhez. Ráadásul azzal, hogy lehetővé tették Ukrajna orosz civilek elleni dróntámadásait, a Kreml szerint a nyugati nemzetek “a terrorizmus támogatóivá” váltak.