Közösségi oldalak

Hírek

A kórházak 22-es csapdája: „akkor tudnak megműteni, ha rosszabbodik az állapotom és nagy lesz a baj”

A magyar egészségügyi rendszer nem omlott össze, meg se rendült. Egy ember se maradt ellátatlanul, mert orvos,vagy ápoló nem végezte volna a dolgát… Az orvosaink és ápolóink az élmezőnyben vannak

– nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök január 15-én a Kossuth Rádióban annak kapcsán, hogy a koronavírus-járvány mennyire terhelte le a magyar egészségügyet. A kormányzat valóságával ellentétben azonban egyes intézmények előtt a súlyosan beteg emberek mínusz fokokban álltak sorba órákon át, hogy kezelést kapjanak. Orvoshiány miatt fekvőbeteg szakellátásokat szüntettek meg, vagy az elhunytakat külsős cégekkel szállíttatták el a helyhiány miatt, amit aztán a hozzátartozókkal fizettetek meg. És akkor még a kórházak falain belül emberfeletti munkát végző szakdolgozók helyzetéről, akik mind fizikailag, mind pedig mentálisan leterheltek, nem is beszéltünk.

Ahogy azokról sem ejtettünk szót, akik a Covid-járvány során kénytelenek hirtelen szembenézni egészségügyi panaszokkal. Egy neve elhallgatását kérő olvasónknál szerdán a háziorvosa súlyos hasfali sérvet diagnosztizált, ezért azonnal beutalta a gödöllői Tormay Károly Egészségügyi Központ sebészeti osztályára. Az intézményben a papírok kitöltésével együtt 5 percig tartó vizsgálatot követően további felvilágosítás nélkül kiállítottak neki egy beutalót, mely szerint műtétre javasolt, de hozzátették, a koronavírus miatt jelenleg ők ezt nem tudják elvégezni, így próbálja meg a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházat, hátha ott valaki hajlandó megcsinálni a beavatkozást.

Akkor műtenek, ha a beteg állapota súlyosbodik

A férfi ma reggel felhívta a Flór Ferenc Kórházat, ahol közölték vele, hogy a Covid-járványra való tekintettel műtéteket jelenleg ők sem végeznek.

Kérdeztem akkor most mi a teendőm? Azt a választ kaptam, ha rosszabbodik az állapotom és nagy lesz a baj, vagyis teljesen kifordult a sérv, akkor sürgősségivel meg tudják csinálni

– tette hozzá az olvasó, aki arra is kíváncsi volt, ha „szerencséje” van és stagnál az állapota, akkor legkorábban mikor kerülhet sor a műtétére. Ahogy a vendéglátásban és a turisztikában is nagy a bizonytalanság a nyitást illetően, úgy a kórház sem tudott erre körülbelüli időpontot mondani, csakhogy a járvány lecsengését követően valamikor.

Nem értem, miért csak akkor lehet műteni, ha sürgősségivé válik az állapotom? Miért kell megvárni, hogy odáig fajuljon a helyzet, hiszen ezek szerint műteni jelenleg is tudnának, de ahhoz az kell, hogy a kis bajból nagy legyen.


Aki mélyen a zsebébe tud nyúlni, az megkerülheti a 22-es csapdáját a magánkórházakkal

Mivel pontos diagnózist és alapos kivizsgálást sem kapott a férfi a hasi sérvét illetően, melynek nagyon súlyos, akár halálos következményei is lehetnek – például bélelzáródás vagy szövetelhalás -, felkeresett több magánkórházat is, hátha itt mihamarabb időpontot kaphat. Ezekben az intézményekben azonban a belgyógyászati vizsgálatok 22 ezer forinttól indulnak, majd ezt követően tudják megmondani a beavatkozás pontos költségeit, ami 300-350 000 Ft körül fog alakulni, ugyanakkor a következő munkanapon már fogadják is a beteget.

Hogy őszinte legyek jelen pillanatban a tizedét se tudnám előteremteni, nemhogy több mint 300 ezer forintot


– indokolta miért nem tudja igénybe venni a magánszolgáltatásokat, miközben 2021-ben a Társadalombiztosítás díja már 8000 Ft-ra emelkedett, ennek megfizetéséért cserébe viszont még rendes ellátást sem kapott olvasónk a kórházakban.

Az Alfahír a Tormay Károly Egészségügyi Központot és a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházat is kereste telefonon illetve emailben, hogy többek között megtudja, miért kell a műtéttel megvárni, míg a beteg állapota súlyosbodik? Ha sürgősséggel azonnal műthető a páciens, akkor az elhalasztott műtétek elvégzésére is lenne kapacitás? Hetente, átlagosan hány műtétre váró beteg beavatkozását nem tudják ellátni a járványhelyzetre hivatkozva? Illetve a kórház jelenleg mekkora kapacitással üzemel, mekkora az intézmény és az orvosok leterheltsége egy járványon kívüli időszakhoz képest?

(A cikk megjelenéséig egyik intézménytől sem kapott a portál válaszokat, amint ezek eljutnak hozzájuk, természetesen közlése kerül.)

Forrás: Alfahír