Közösségi oldalak

Külföld

Az USA Irántól lefoglalt fegyvereket adott át Ukrajnának, hogy fenntartsa a háborút Európában

Washington több ezer Kalasnyikov támadó puskát és gépkarabélyt, több mint félmillió lőszert, valamint gránátvetőket és mesterlövészpuskákat foglalt le és adott át Kijevnek – jelentette be kedden az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága /U.S. Central Command/ (CENTCOM).

Az átadásra április 4-én került sor, és “elegendő anyagot” tartalmazott ahhoz, hogy egyetlen ukrán dandárt szereljenek fel kézifegyverekkel – közölte a CENTCOM az X-en (korábban Twitter) közzétett bejegyzésében.

“Az amerikai kormány több mint 5000 AK-47-est, géppuskát, mesterlövészpuskát, RPG-7-est és több mint 500 ezer darab 7,62 mm-es lőszert adott át az ukrán fegyveres erőknek”

– írták.

A Pentagon azt állítja, hogy a fegyverek és lőszerek Iránból a jemeni Húszi milíciához tartottak az ENSZ fegyverembargójának megsértésével, amikor az amerikai haditengerészet és szövetségesei 2021 májusa és 2023 februárja között több “átutazó, hontalan hajóról” lefoglalták azokat Jemen partjainál.

Decemberben az amerikai kormány az igazságügyi minisztérium által benyújtott polgári jogi elkobzási követelések révén “tulajdonjogot szerzett ezekre a lőszerekre”. A polgári vagyonelkobzás egy olyan gyakorlat, amely lehetővé teszi az amerikai kormány számára, hogy lefoglalja a bűncselekményben való felhasználással gyanúsított vagyontárgyakat, és amelyet régóta bírálnak, mint de facto lopást.

“Az amerikai CENTCOM elkötelezett amellett, hogy szövetségeseinkkel és partnereinkkel együttműködve minden törvényes eszközzel fellépjen a térségben az iráni halálos támogatások áramlása ellen” – állította a közlemény, hangsúlyozva, hogy Teherán “fegyveres csoportok támogatása veszélyezteti a nemzetközi és regionális biztonságot”.

A bejelentés az ukrajnai háborús erőfeszítések további amerikai finanszírozásával kapcsolatos bizonytalanság közepette történt. Joe Biden elnök hónapok óta sürgeti a Kongresszust, hogy hagyja jóvá segélycsomagját, amely 60 milliárd dollárt irányozna elő a kijevi rezsimnek. Sok republikánus ellenezte az intézkedést, és több erőfeszítést követeltek az USA saját határbiztonságának megerősítésére, miközben nagyobb elszámoltathatóságot követeltek az Ukrajnának már átutalt segélyekért.

Az Egyesült Államok az ellenségeskedések kezdete óta 113 milliárd dollárt nyújtott Ukrajnának különböző támogatási formákban. Eközben Oroszország többször is elítélte a nyugati fegyverszállításokat, mondván, hogy ezek csak meghosszabbítják a konfliktust, miközben a Nyugatot az ellenségeskedések közvetlen résztvevőjévé teszik.