Közösségi oldalak

Washingtoni orosz nagykövet: Az USA vigye haza az atomfegyvereit külföldről

Az Egyesült Államoknak vissza kellene hoznia a külföldön állomásozó atomfegyvereit amerikai területre, és fel kellene hagynia a nem nukleáris országok csapatainak kiképzésével a fegyverek használatára – mondta Oroszország washingtoni nagykövete szombaton.

Anatolij Antonov a Politico szerdán megjelent cikkére reagált, amelyben azt közölték, hogy az Egyesült Államok a B61-12-es atombombák európai NATO-bázisokra történő telepítésének felgyorsítását tervezi.

A hírügynökség által látott diplomáciai iratok szerint a korszerűsített, pontosabb bombák már decemberben megérkeznek az európai kontinensre, a korábban tervezett 2023 tavasza helyett. A 10 milliárd dolláros B61-12-es élettartam-hosszabbítási program várhatóan a fegyver több korábbi változatát váltja le, köztük mintegy 100 bombát a németországi, olaszországi, belgiumi, hollandiai és törökországi légi bázisokon.

Az orosz nagykövetség által kiadott közleményben Antonov azt mondta, hogy a washingtoni tisztviselők a B61-12-es lőszereket “taktikai” lőszereknek nevezik, és “azt találgatják, hogy az orosz arzenál ugyanebből az osztályból többszöröse az amerikai arzenálnak. Elfelejtik azonban megemlíteni azt a tényt, hogy valamennyi taktikai atomfegyverünket az orosz területen lévő központi raktárakban tárolják, és nem jelenthetnek fenyegetést az USA-ra”.

“Az amerikai bombák viszont európai országokban vannak elhelyezve, rövid repülési idővel az orosz határokig. Ezért a B61-12-esek korlátozott számuk ellenére stratégiai szerepet játszanak”

– tette hozzá.

A nagykövet visszautasította az Egyesült Államok és a NATO azon állításait is, hogy Washington rendszeres nukleáris hadgyakorlatai a nem nukleáris országok bevonásával nem Oroszország ellen irányulnak.

“Felmerül a kérdés: melyik más ország ellen gyakorol atomfegyverek bevetését a szövetség, amelynek stratégiai koncepciója Oroszországot nevezi “a legjelentősebb és legközvetlenebb fenyegetésnek”?”

– tette fel a kérdést.

A világ jelenleg az ukrajnai konfliktus miatt a “feszültség és a megnövekedett kockázatok” időszakát éli, és az olyan nukleáris hatalmak, mint az Egyesült Államok és Oroszország “különleges felelősséget viselnek az eszkaláció megakadályozásáért” – hangsúlyozta Antonov.

“Ezt szem előtt tartva ismételten felszólítom Washingtont, hogy minden külföldön telepített nukleáris fegyverét vezesse vissza a nemzeti területére, és szüntesse meg a tárolásukra és karbantartásukra szolgáló külföldi infrastruktúrát. Valamint, hogy hagyjon fel azzal a gyakorlattal, hogy a nem nukleáris államok katonai személyzetét képezzék ki ilyen fegyverek használatára az úgynevezett nukleáris megosztási missziók keretében, amelyek ellentmondanak az atomsorompó-szerződés alapelveinek”

– mondta.

A múlt hónapban Vlagyimir Putyin orosz elnök “a NATO-államok egyes magas rangú tisztviselőit” bírálta, amiért azt közölték, hogy indokolt lenne nukleáris fegyverek bevetése Oroszország ellen. Figyelmeztetett, hogy Moszkva kész “minden eszközt felhasználni”, hogy egy ilyen támadás esetén megvédje magát. Szavait az Egyesült Államok és szövetségesei úgy értelmezték, hogy a Kreml “burkoltan fenyegetőzött” atomfegyverek bevetésével Oroszország ukrajnai katonai művelete során.

Számos orosz tisztviselő azóta kitartott amellett, hogy az ország nem fenyeget senkit atomfegyverrel, és rámutatott az orosz katonai doktrínára, amely szerint ilyen fegyvereket csak akkor lehet bevetni, ha tömegpusztító fegyvereket vetnek be az állam ellen, vagy ha az államot a hagyományos hadviselés egzisztenciális fenyegetése fenyegeti.

Forrás: oroszhirek.hu