Közösségi oldalak

Technika

Sebezhető a szoftvered? Ez lehet a kulcs

Habár nem sokat hallunk róla, mégis a mai, 21. századi digitális korban a szoftverbiztonság kiemelkedő fontosságú.

A rohamosan növekvő online jelenlét és az informatikai rendszerek központi szerepet játszanak mind a vállalkozások, mind az egyének mindennapi életében, amit a kibertámadók is pontosan jól tudnak és igyekeznek is “profitálni” ebből a jelenségből. Emiatt a kibervédelem, és így a szoftvertesztelés vált az egyik legkritikusabb területté a modern informatikában.

Mi az a szoftverbiztonság?

A szoftverbiztonság célja az, hogy megakadályozza vagy minimalizálja az olyan sebezhetőségekkel és hibákkal járó kockázatokat, amelyek lehetővé teszik a támadók számára, hogy hozzáférjenek vagy kárt okozzanak a szoftverekben vagy azok által kezelt adatokban. Ahhoz, hogy kiderítsük a szoftvertermék sebezhető pontjait, elengedhetetlen a tesztelés.

Az informatikai alkalmazások fejlesztésének kritikus fázisa a minőségbiztosítás, amelynek célja, hogy a szoftver a lehető legmagasabb minőségben kerüljön a megrendelőhöz. Röviden, a tesztelés befolyásolja a minőséget, így, ha minél alaposabban teszteljük le a szoftvert, annál pontosabb visszajelzést kapunk annak minőségéről. Ha a letesztelt területek kívánt értéke nem éri el a minimum határt, az még javítható a szoftver kitelepítése előtt. Tehát manapság a vállalati szektorban kiemelt jelentőséggel bír az alkalmazásokban rejlő biztonsági sebezhetőségek azonosítása és kiküszöbölése.

Kibervédelem és szoftvertesztelés

A szoftvertesztelés és a kibervédelem összefonódik a modern informatikában, és elengedhetetlenek az online biztonság megőrzéséhez, biztosításához. A biztonsági fenyegetések típusai szinte napról-napra változnak, így a szoftverbiztonság folyamatos megőrzése kulcsfontosságú a vállalkozások számára. Az első és talán legfontosabb terület, az az adatvédelem. Az alkalmazások bizonyos sebezhetőségei révén a kibertámadók hozzáférhetnek érzékeny információkhoz, például személyes adatokhoz, banki információkhoz vagy üzleti titkokhoz egyaránt. A szoftvertesztelés segít megelőzni az ilyen adatvesztéseket és szivárgásokat.

A legutóbbi adatlopással kapcsolatos hír például a híres nyelvtanuló applikáció, a Duolingo esete. Gyakorlatilag ingyen kínálták idén augusztusban és az évben már másodjára a nyelvoktató szolgáltatásból kinyert felhasználói adatokat, közel 2,6 millió felhasználó szenzitív adatát a Bleeping Computer szerint. A csomagban kínált adatokra egy hackerfórumon bukkantak rá, amelyet csupán 1500 dollárért, nagyjából fél millió forintért kínáltak. Az ilyen, úgynevezett adatkaparással, szakszóval élve datascraping-gel sajnos a legtöbb esetben nem foglalkoznak a cégek, mivel az így kinyert adatok része sokszor nyilvános – mint e-mail cím vagy felhasználónév –, még ha ilyen formában nem is publikusak az adatok.

A minőségbiztosítás lehet a kulcs

Manapság az adatlopás egyre jobban kihat nem csak a vállalatok, hanem az internetes felhasználók mindennapjaira is – elvégre a sor végén a végfelhasználók állnak. A hibák és sebezhetőségek miatt kialakuló rendszerösszeomlások vagy adatvesztések súlyos következményekkel járhatnak, legyen az erőforrásbeli, időbeli vagy jogi hatás. A szoftvertesztelés segít kiszűrni ezeket a hibákat és biztosítja az alkalmazások stabilitását, továbbá a lehető legkisebbre csökkentheti a veszélyre vagy hibára utaló kockázatot.

Forrás: FrontEndART

Magyar Nagydíj – Oscar Piastri karrierje első sikerét aratta a Hungaroringen

Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a Hungaroringen,

Ádám Martin a görög élvonalba szerződött

Ádám Martin a görög élvonalban szereplő Aszterasz Tripolisz labdarúgócsapatában folytatja pályafutását. A 29 éves támadó

Magyar Nagydíj – Norris vezérletével mclarenes első sor a Hungaroringen

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérő edzését

Az FTC bocsánatkérésre szólítja fel Mártha Bencét

Az FTC bocsánatkérésre szólítja fel Mártha Bencét, a MOL Nyrt. tulajdonában lévő molkupa.hu főszerkesztőjét. Mint

YouTube csatorna