Közösségi oldalak

Hírek

Békéscsabán és környékén indul jelöltként az előválasztáson Stummer János

A Békés megye 1. számú, Békéscsaba-központú választókörzet valódi csatatér lehet a kormánypártok és az ellenzék között, s bizakodásra adhat okot, hogy a Fidesz-KDNP jelöltje már 2018-ban is csak 44,7 százalékot ért el itt, míg az akkori jobbikos jelöltet, Kocziha Tündét a választópolgárok 33 százaléka támogatta. Az idei előválasztáson a Jobbik egy országos politikusát indítja a körzetben, ennek okairól, illetve a tervekről kérdezte az Alfahír Stummer Jánost.

Békéscsabán és környékén indul jelöltként az előválasztáson. Miért éppen itt?

Itt születtem, itt nőttem fel. Az érettségi után Budapestre mentem tanulni, majd miután a diplomámat megszereztem, az egyetemen kaptam állást. Az ELTE tanáraként dolgoztam, aztán politizálni kezdtem és 2018-ban országgyűlési képviselővé választottak. Budapest fontos helyszíne az életemnek, de csak egy állomás. A Viharsarokban vagyok otthon.

Két vetélytársa már biztos lesz az előválasztáson, az egyikőjük a DK-s Boldis Katalin. Mekkora csatára készül?

A szeptemberi előválasztáson nem csatára készülök, hanem egy egészséges és programalapú versengésre. Csatát majd Orbán Viktor itteni emberével vívunk jövő tavasszal, én pedig már most azon dolgozom, hogy azt az ütközetet megnyerjük.

Egyre többen vagyunk, egyre elszántabbak. Győzni fogunk, de a győzelemhez minden becsületes magyar ember összefogására szükség lesz.

Miben szenved hiányt és mi az, amiben fejlődött a térség? Milyen munkát végzett Herczeg Tamás, a körzet jelenlegi fideszes országgyűlési képviselője.

Az egész Európai Unió legszegényebb régiói között vagyunk. Az itteni bérek nemhogy az osztrák fizetésekkel, de még a kecskemétiekkel sem állják meg a versenyt. A mostani vezetés meg csodálkozik, hogy innen mindenki elmegy, aki teheti. Ezen változtatni persze nem két hét, de ha törekvés sincs, mint ahogy most, soha nem lesz itt előrelépés.

A mostani képviselő pedig csak egy apró homokszem Orbán Viktor korrupciós gépezetében. Csereszabatos. Megcsinálja a párt által rábízott feladatokat és ennyi. Ha nem ő lesz a jelölt, akkor majd jön más, akivel a piszkos munkát el akarják majd végeztetni.

Nekem mindegy, hogy ki lesz Orbán jelöltje, mi pedig ezt a politikát fogjuk megakasztani, mert ez nem vezet sehova.

A békéscsabai is egyike azoknak a választókerületeknek, amelyben a Fidesz kisebbségben volt a kormányváltó szavazókkal szembeni, mégis övék lett a parlamenti mandátum. Érdemes eljátszani a gondolattal, hogy mi lett volna, ha…?

Kezdjük ott, nem véletlen az, hogy nem mi nyertünk 2018-ban. Nem voltunk elég szervezettek, és sokan nem látták be, hogy csak egymással együttműködve lehet ezt a bandát elzavarni. Ebből az iskolából mostanra megjöttek már a leginkább rátartiak is. Aki pedig nem akarta ezt tudomásul venni, az kiszállt.

Ha ez nem lenne elég, itt van a nyakunkon a világjárvány, az utóbbi harminc év legnagyobb válsága is. Ez a vírus felforgatta az életünket, rengeteg embernek kérdőjeleződött meg a jövője. De kérdem én: a fideszes képviselő hányszor állt ki a nyilvánosság elé, bérkompenzációt, az érintett kisvállalkozóknak állami segítséget követelve? Egyszer sem. Hányszor állt ki a főnökével szemben a környék egészségügyi dolgozóinak érdekében? Egyszer sem.

Pedig ezt kellett volna tennie, csakhogy ő a pártot szolgálja, nem a népet.

A jövő tavaszi kormányváltás az én szememben nem cél, hanem eszköz. Lehetőség arra, hogy rendbetegyük végre az útjainkat, leaszfaltozzuk az utcáinkat, normális közműveket építsünk és olyan szolgáltatásokat fejlesszünk, amik ide vonzzák a jól fizető munkahelyeket. Együttműködve mindenkivel, akivel lehetséges, és szemben bárkivel, akinek fontosabb a saját zsebe, mint az itt élők boldogulása. Én reményt szeretnék adni, hogy lehet ez a vidék újra a becsületesek otthona.

Három éve országgyűlési képviselő, Ön vezeti a legfontosabb parlamenti bizottságot, részt vett a rabszolgatörvény elleni tüntetéseken, nyilvánosságra hozta az Orbán-alagutat, és megakadályozta, hogy a Fidesz megszerezze a szabadkígyósi kastélyt. Sikeres volt az elmúlt időszak?

Aki nem Orbán Viktor hű fegyverhordozója, aki politikusként nem hajt fejet előtte, az nem tud érvényt szerezni a javaslatainak. Nos, rám sok mindent lehet mondani, de hogy a Karmelita kisinasa lennék, azt nem. A Puskás-alagút ügyében is csak úgy tudtam eredményt elérni, hogy az ország nyilvánossága előtt szorítottam őket sarokba.

Ugyanez történt pepitában a szabadkígyósi kastély ügyében is. Amikor kiszúrtuk, hogy Lázár Jánosnak akarják odaadni haszonbérletbe a kastélyt, aláírásgyűjtésbe kezdtünk, megmozdult a falu, a Fideszben pedig néhány napon belül belátták, hogy nagy baj lesz, ha a népakarattal szemben akarják átjátszani az egyik erős emberüknek az épületet és a parkot. Meg is futottak végül.

A Fidesz csak az erőből ért. Csak úgy lehetünk sikeresek velük szemben, ha bátrak vagyunk és tudjuk, melyik végén kell a munkát megfogni. Nálam egyikkel sincs baj.

Miután a Fidesz és az Orbán-kormány kisajátította a nyilvánosság nagy részét, felértékelődött a közösségi média szerepe. Stummer János neve rendszeresen szerepel a Telex lájkbajnokságának top 10-es listáján.

Magam is látom ezeket a statisztikákat, de nem tulajdonítok nekik nagy jelentőséget. Én választást akarok nyerni, nem lájkbajnokságot. Igen, szeretik az emberek, ha azt látják, hogy valaki nem fél a hatalom szemébe mondani az igazat, de ezeknek az embereknek a választás napján majd el kell menniük szavazni, és többen kell lenniük, mint a fideszeseknek. Csak így lesz változás.

Ön alig-alig oszt meg valamit a családi életéről. Mi ennek az oka, és mi az, amit elárulhat róluk?

Van egy gyönyörű feleségem és két fantasztikus gyermekem. Amikor nincs parlamenti ülés, vagy feladat a Nemzetbiztonsági bizottság elnökeként, akkor itthon vagyunk Békéscsabán. A családtagjaim a médiában szándékosan nem szerepelnek. Az én hivatásomtól függetlenül hétköznapi életet élünk, és ez így is fog maradni. A család az család, csak hogy a fideszes kampánystábban is értsék az üzenetet. Tudjuk, hogy nehéz év áll előttünk, sok aljassággal kell majd szembesülnünk, de a hazánkhoz és az igazunkhoz mindig hűségesek fogunk maradni. Ezt diktálja a becsület.