Közösségi oldalak

Technika

Újjáépítés az orosházi Guardian üveggyárban

Amikor egy modern üveghomlokzatot vagy egy környezettudatos épület energiatakarékosságához hozzájáruló üveget látunk, jogosan rémlik fel bennünk a Guardian kék-fehér zászlaja.

A békés megyei térség meghatározó ipari, gazdasági szereplőjeként a Guardian már 30 éve síküveget gyár. 1991. február 3-án történelmi pillanatnak lehettek tanúi az akkori munkavállalók, hiszen legördült az első síküveg tábla a gyártósoron. Ezzel kezdetét vette, Kelet-Európában elsőként, ráadásul Magyarország keleti régiójában a float-üveggyártás. A folyamatos fejlődés, termékfejlesztés eredményeképpen tevékenységével világszinten elismert építészeti látványosságokat teremt, valamint élhetőbb környezeti megoldásokat kínál az emberek számára. Az Orosházán gyártott síküveg, laminált- és bevonatosüveg termékek nem csak a térségben és Magyarországon, hanem szerte a világon tették ismerté a Guardian nevét.

A 2021-es termelési év egy nagyberuházással kezdődött. Kis Sándor ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint:

„A folyamatosan új üvegtermékek és megoldások létrehozásán dolgozó cégünknél már 2019-ben megszületett a döntés egy újjáépítésről. Ez a felújítás, a kemence újraépítésével, már 2020 októberében kezdetét vette, hogy 2021 tavaszán újraindulhasson a termelés.”

A jelenlegi beruházás keretében felújított, síküveget gyártó, 2004 óta működő kemencét átvizsgálták, az elhasználódott, elavult részeket lebontották és újjáépítették. Ezen felül a keverőházban egy új keverőgép állt munkába, illetve a hidegvég is jelentős mértékben korszerűsödött, az új munkavédelmi elvárásoknak megfelelően. A három éve, 2018-ban megvalósult lamináló sori fejlesztés után, az idei évi korszerűsítés is a Guardian síküveg-gyártásának magyarországi jövőjét alapozza meg.

„Folyamatosan meg kell újulnunk annak érdekében, hogy mindennap jobbak legyünk. A kemence felújításra azért volt szükség, hogy a vevőink igényeinek továbbra is eleget tegyünk, valamint feldolgozó sorainknak megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyagot nyújtsunk. A beruházásnak köszönhetően stabilizáltuk termelésünket és biztosítottuk helyünket a jövőben növekvő üveg iránti kereslet kiszolgálásának terén.”

– teszi hozzá Kis Sándor a Guardian Orosháza Kft. ügyvezetője.

A robotika az üveggyártás területén is megvetette lábait, így az orosházi gyár felújítása során is nagy szerephez jutott. Két olyan gép került telepítésre, amelyek az üvegtáblák leszedését végzik. A robotok üzembe állítása továbbá hozzájárult ahhoz a fontos célkitűzésünkhöz is, hogy cégünk munkaállomásait a munkavédelmi szempontok szerint a lehető legbiztonságosabban alakítsuk ki.

„Hiszünk abban, hogy sikerünk a munkavállalóinkkal együtt megvalósított siker. Komolyan vesszük, megbecsüljük a nálunk dolgozókat, mert egyre inkább azokra a nyitott, rugalmas emberekre van szükség, akik hajlandóak velünk együtt folyamatosan tanulni és fejlődni. Minden nap új kihívásokkal kell megbirkózni, amihez elengedhetetlen a jó problémamegoldó képesség és a kreativitás. Beruházásunk a következő néhány évre meghatározza és garantálja a jövőnket. Az elvégzett sikeres projektnek örülünk, de egy pillanatra sem pihenünk: már most azon gondolkodunk, milyen lesz a következő kemence-kampány, milyen lesz pár év múlva az üveggyártás, milyen eszközök és emberek kellenek hozzá.”

– foglalja össze az eredményeket az ügyvezető.