Közösségi oldalak

Sport

Taekwon-do Európa-bajnokság előtt

A jövő héten komoly erőpróba előtt állnak a Magyar ITF Taekwon-do Szövetség ifjúsági és felnőtt válogatottjai. A horvátországi Porec ad otthont a 36. felnőtt és 26. ifjúsági A.E.T.F. taekwon-do Európa-bajnokságnak, amelyen 28 ország nevezett 593 versenyzőt 1044 nevezéssel. A magyar válogatott gőzerővel készült, s köztük ott vannak a Békés megyei harcművész Szövetséghez tartozó klubok versenyzői is. Három Békés megyei klub, a battonyai barátság SE, a magyarbánhegyesi Corvin taekwon-do Klub és a Szarvasi taekwon-do Klub ad versenyzőket a magyar válogatottba. Edzőik számoltak be a felkészülés állásáról, a várható esélyekről.

Bessenyei Ferenc nem csak, mint edző várja a jó eredményt, hanem mint Bessenyei Domos édesapja is:

„Domosnak a Szarvasi Taekwon-do klub versenyzőjének nagyon jól sikerült a felkészülése az Európa bajnokságra. Rengeteg edzésen van túl. Erőnléti, futó, funkcionális, valamint küzdő gyakorlatok mellett, kéztechnikáját a Vásárhelyi Boxing Gym segítségével is fejlesztették. Szarvason a Tóth Dojangban váltott ellenfelekkel való küzdőedzést, pontkesztyűvel és rugókörtével gyorsító edzésmunkát végzett. Szombaton, még az utazás előtt lesz egy válogatott edzés Budapesten, majd kedden indulnak a Horvárországi Európa bajnokságra, ahol egyéni küzdelemben-75-kg-ban, csapatversenyeken.: erő és speciáltörésben is indul.”

Bessenyi Domos ellenfele a legjobb 16 közé jutásért a szlovén Ali Botojnic lesz majd.

Bessenyei Domos

A battonyai Rádai Roland hasonló komoly munkáról számolt be:

„Klubunkat két versenyzőnk, Mezei Nikolett és Tóth Balázs fogja képviselni. Niki küzdelemben felnőtt női 68 kg-os kategóriában, illetve speciáltechnikai törésben lép tatamira. Csapatban ugyanebben a két kategóriában erősíti a felnőtt női válogatottat. Tóth Balázs felnőtt férfi -78kg-os súlycsoportban lép tatamira. Vasárnap pedig csapat küzdelemben erősíti a férfi válogatottat. Niki felkészülése során Szegeden Tóth Gábor mester, illetve Gombos Attila mester segítségével készült. Minden hét közepétől pedig itthon, a sportegyesületben edzett tovább. Felkészülése jól sikerült, az őszi, első felnőtt Európa – bajnoksága után már tapasztaltabban tér vissza a küzdőtérre. Nem címvédőként, teljes nyugalommal és elszántsággal érkezik Horvátországba. Ugyanazzal a lengyel Gadzala Zuzanna-val kezd akivel az őszi EB-n is. Ott szoros meccsen Niki győzött, bízunk benne most is így lesz. Balázs katonai szolgálatot teljesít, így kevesebb időt tud itthon lenni. Ennek ellenére a kért munkát elvégezte és a körülményekhez képest maximálisan felkészült a megmérettetésre. Első bemutatkozása lesz felnőttként a válogatottban. Bízunk benne, hogy hasonlóan sikeres lesz mint ifjúsági válogatottként. A küzdőtéren a norvég Iversen Marius Hauge várja majd a kék sarokban. Mivel nem sokat tudnak egymásról, így nagyon izgalmas mérkőzésnek ígérkezik.”

Tóth Balázs és Mezei Nikolett

Tamás József, a magyarbánhegyesi Corvin Taekwon-do Klub vezetője így összegzi az elvégzett munkát:

„A múlt évi Európa-bajnokság után rögtön elkezdtük az idejére való felkészülést, igyekeztünk azon változtatni, ami a helytálláshoz fontos. tavaly La Nucia-ban azt tapasztaltuk, hogy szinte minden versenyszámban hatalmasat fejlődött a nemzetközi mezőny, a mieink is, de lehetett látni, hogy változtatni kell több tényezőn a felkészülésben,elsősorban az edzések hatékonyságában. Nagy súlyt fektettünk a technikai elemek kiemelt gyakorlására,növeltük az edzések intenzitását, s az egyes versenyszámok követelményeire jobban fókuszáltunk. Tanultunk a múltból, s úgy ítélem meg, most sokkal sikeresebb a felkészülés. Versenyzőink részvételét többek között a Nemzeti Tehetség Program NTP-SPEC-21-0110 kódjelű, és a Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások NEAO-KP- 1-2022/4-000031 kódjelű nyertes pályázata teszi lehetővé. Újoncunk is lesz, az ifjúsági Cseresznyés Lea, aki egyéni és csapat speciáltörésben indul majd. Rutinos versenyzőnk Castillo-Tamás Tímea, egyéni 50 kg-os küzdelemben indul, jó előjelekkel. Ellenfele a skót Morgan McQuade lesz. Megnyerte az előző versenyeket, a versenysúlyát tudta tartani., s csapatversenyeken is indul majd valószínűleg. Priskin Ferenc szintén megnyerte az eddigi magyar versenyeket, biztató a teljesítménye, sokat javult a tavalyi EB óta. Nagyobb magasságban tud speciális rúgásokat végrehajtani, fejlődött, de a speciál törés pont az a versenyszám, ahol legjobban kiegyenlítődött a mezőny, tehát minden megtörténhet. Barta Dorina rutinos versenyzőnek számít, egyéni és csapat töréstechnikában indul összegezve: jól sikerült a felkészülés, számítunk a jó eredményekre, de tudjuk, hogy a nemzetközi mezőny nagyon erős lesz, a legkisebb rutintalanság, megingás, gyenge pszichikai állapot döntő lehet. „

A magyar válogatott kedden érkezik ki a versenyre. Szerdán kerül sor a mérlegelésre, a versenybírók és szakvezetők eligazítására. Este hat órakor tartják az ünnepélyes megnyitót. A sorsolást már előre elkészítették, így semmi akadálya nem lesz a küzdelmek megkezdésének. Csütörtöktől kezdődnek a selejtező küzdelmek és vasárnapig tartanak. Pénteken tartják a nemzetközi szövetség kongresszusát is. A csapatok hétfőn utazna haza.

Porec eddig a magyar turisták egyik kedvelt üdülőhelye volt. remélhetőleg a magyar- s köztük a Békés megye – taekwon-dosok is örömmel emlékeznek vissza az itt töltött időre.