Közösségi oldalak

Külföld

Irán megtámadta Izraelt, az USA és szövetségesei közbelépnek

Irán megtámadta Izraelt, az USA és szövetségesei közbelépnek

Az Egyesült Államok és más nyugati szövetségesek a jelentések szerint segítik Izraelt a megtorló iráni légicsapások elleni védekezésben, vadászgépeket és más védelmi eszközöket telepítenek a beérkező drónok és cirkálórakéták elfogására, mielőtt azok elérnék Izrael területét.

 

Meg nem erősített izraeli közvetítések szerint az amerikai erők megkezdték a pilóta nélküli légi járművek (UAV) lelövését az Irak és Szíria feletti égbolton. Több mint 100 iráni kamikaze drónt semmisítettek meg az amerikai és brit erők, mielőtt azok elérték volna Nyugat-Jeruzsálem légterét – jelentette az izraeli hadsereg rádiója, a Army Radio.

Izraeli és brit vadászrepülőgépeket indítottak az iráni drónok elfogására Jordánia felett. A brit pilóták állítólag Ciprusról szálltak fel, miután Irán szombat este öngyilkos drónokat kezdett indítani Izrael ellen, nyilvánvalóan megtorlásként a hónap elején végrehajtott rakétacsapásért, amely hét katonatisztet ölt meg a damaszkuszi iráni konzulátuson.

Mivel Teherán bosszút esküdött, az amerikai és izraeli vezetők az elmúlt napokban támadásokra készültek. Joe Biden amerikai elnök szombaton korábban megszakította hétvégi pihenését delaware-i tengerparti házában, és visszatért a Fehér Házba, hogy találkozzon nemzetbiztonsági tanácsadóival.

“Elkötelezettek vagyunk Izrael védelme mellett” – mondta Biden a dróntámadások megkezdése előtt. “Támogatni fogjuk Izraelt. Segíteni fogjuk Izrael védelmét, és Irán nem fog sikerrel járni”.

A 12-es csatorna helyi műsorszolgáltató jelentése szerint a drónrajok mellett cirkálórakétákat is kilőttek Izraelre. A jemeni Húszi lázadók drónokat indítottak Eilat felé – közölte a csatorna. A húszi és más, Irán által támogatott milíciák az Izrael és a Hamász közötti háború tavaly októberi kezdete óta fokozták az izraeli és amerikai célpontok elleni támadásokat szerte a Közel-Keleten.

Az iráni védelmi minisztérium figyelmeztette szomszédait, hogy ne engedjék meg Izraelnek, hogy légterüket Teherán elleni csapásokra használja. Irán a Shahed UAV-kat saját területéről indította, és a drónok a jelek szerint iraki és szíriai légtéren haladtak át Izrael felé.

Izrael többnapos összecsapásokra készül Iránnal, és a szombati légicsapásokra izraeli válasz várható – jelentette a KAN műsorszolgáltató. Korábban szombaton Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője arra figyelmeztetett, hogy Irán “viselni fogja a következményeket, ha úgy dönt, hogy tovább eszkalálja a helyzetet”.

RSS Sportklub hírei

YouTube csatorna