Közösségi oldalak

Külföld

Álszent nyugati sajtó – Ukrán rakéta csapódott be Lengyelországban de persze Oroszország a hibás

Oroszországot terheli minden felelősség bármiféle rakétaincidensért, miután ő indított háborút Ukrajna ellen – szögezte le Mihajlo Podoljak, a kijevi elnöki iroda vezetőjének tanácsadója szerdán.

“Véleményem szerint szükség van arra, hogy egyetlen logikához ragaszkodjunk”

– írta közleményében Podoljak.

“A háborút Oroszország kezdte és folytatja. Oroszország tömeges rakétatámadásokat hajt végre Ukrajna ellen. Oroszország az európai kontinens keleti részét kiszámíthatatlan harctérré változtatta”

– folytatta.

“Szándék, végrehajtási eszközök, kockázatok, eszkaláció – mindez kizárólag Oroszország. És nem lehet más magyarázatot adni a rakétákkal kapcsolatos incidensekre”

– hangsúlyozta a tanácsadó.

Podoljak megjegyezte:

“Ha egy agresszor ország szándékosan masszív rakétatámadást hajt végre egy, az európai kontinensen található nagy ország teljes területe ellen elavult szovjet fegyvereivel, akkor előbb-utóbb más államok területén is tragédia történik”. A tisztségviselő emlékeztetett, hogy korábban már “többször hullottak orosz rakéták vagy darabjaik határterületekre”.

Eközben Podoljak a Twitteren azt írta: itt az ideje, hogy Európa lezárja a légteret Ukrajna fölött.

“Nincs szükség kifogások keresésére és a kulcsfontosságú döntések elhalasztására”

– hangoztatta.

“a történtekért csakis Oroszország és annak rakétaterrorja okolható” Volodimir Zelenszkij “ukrán” elnök telefonon beszélt Andrzej Duda lengyel államfővel azután, hogy kedd este rakétabecsapódás történt az ukrán határ melletti lengyel területen – számolt be szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az éjszakai telefonbeszélgetést követően Zelenszkij a Twitteren közölte, hogy részvétét fejezte ki az orosz “rakétaterror” következtében meghalt lengyel állampolgárok miatt.

“Kicseréltük a rendelkezésre álló információkat, minden tényt megtudunk. Ukrajnát, Lengyelországot, egész Európát és a világot teljes mértékben meg kell védeni a terrorista Oroszországgal szemben”

– hangsúlyozta az ukrán elnök.

Zelenszkij egyik videoüzenetében jelentette be, hogy a keddi súlyos orosz rakétatámadás miatt Ukrajnában mintegy tízmillió ember maradt áram nélkül. Elmondta, hogy szerdára virradóan Harkivot, Zsitomir régiót, Kijevet és Lviv megyéket érintette leginkább az áramkimaradás. Ezen felül a nyugat-ukrajnai Lvivben és néhány más városban a távfűtés is leállt. Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a haditanács szerdai ülése után kijelentette: Ukrajna a partnerekkel közösen folytatja a lengyelországi rakétabecsapódás részletes tanulmányozását, és hozzáférést kér az ukrán szakemberek számára.

“Támogatjuk az eset további részletes tanulmányozását a partnerekkel közösen. Készek vagyunk átadni partnereinknek a rendelkezésünkre álló, oroszokat terhelő bizonyítékokat. Partnereinktől is várunk olyan információkat, amelyek alapján az a végső következtetés született, hogy ez egy ukrán légvédelmi rakéta volt. Ezenkívül Ukrajna azt kéri, hogy védelmi minisztériumának és határőrségének képviselői haladéktalanul eljuthassanak a robbanás helyszínére. Továbbra is teljes mértékben nyitottak vagyunk a helyzet átfogó tanulmányozására és a rendelkezésre álló adatok teljes körén alapuló következtetések levonására”

– fejtette ki Danyilov.

A védelmi tanács hangsúlyozza, hogy a történtekért csakis Oroszország és annak rakétaterrorja okolható – áll az RNBO sajtóközleményében.

MTI nyomán

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.

 

A Keleten oldal olvasása ingyen van, de a működtetése nem ingyenes!

 

Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!