Közösségi oldalak

Hírek

Veszélyes az Orbán-kormányra, ezért a lehető legnagyobb büntetést kapta Pankotai Lili

Társadalomra veszélyes cselekménynek minősítette a bíróság Pankotai Lili felbujtó viselkedését, és a maximálisan kiszabható büntetést kapta gyülekezési joggal való visszaélés miatt.

A május 3-i diáktüntetések és felvonulások mögött szervezőként álló fiatal lányra a bíróság a maximálisan kiszabható bírságot rótta ki, 150 ezer forintra büntette Pankotai Lilit. Iskolatársaival együtt a státusztörvény ellen és a pedagógusok helyzetének javulásáért tüntettek.

A határozat szerint a 18 éves aktivista felhívására indult el aznap a tömeg a karmelita kolostor felé, ahol később kordonbontás és dulakodás történt – írta a Mérce.

Pankotai Lili Budapesten a Nyugati téren

A lány szervezőként állt az események hátterében, amikor a május 3-ra hirdetett demonstrációk után a karmelita kolostorhoz hívta a Clark Ádám téren összegyűlt tüntetőket.

A május 3-i tüntetés egy ponton, a várba érkezve dulakodássá fajult, amikor a tüntetők útját rendőrsorfal állta . Többen háttal a rendőrök felé a sorfalnak nyomták magukat, ekkor többször felszólították őket, hogy oszoljanak. A tüntetők egy része kordonokat is ledöntött, ezután többször is könnygázt alkalmaztak a rendőrök. A demonstrálók több agresszív résztvevője a karmelita kolostorral szemben, a Honvéd Főparancsnokság épületének rekonstrukciójánál az építési kordont lebontották, felmásztak az állványzatra, és onnan dobálták a rendőröket.