Közösségi oldalak

Hírek

Orbán Viktor: Az Egyesült Államok le akarja győzni Oroszországot, és Ukrajnát eszköznek tekinti ehhez

A miniszterelnök szerint erről senki nem meri kinyitni a száját, nehogy kihívják maguk ellen Washingtont. A magyar kormány demokratikus és a nép akarata szerint cselekszik, Brüsszelből szovjet típusú vezetés utasít – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Libero című olasz napilapban pénteken megjelent interjúban.

A kormányfő kijelentette, az Európai Unió számára

fekete bárányok vagyunk, de ez nekünk magyaroknak nem jelent problémát.

Mindig is a kóruson kívül álltunk, akkor is, amikor a vasfüggöny mögött voltunk a Szovjetunió idején, és elsőként harcoltunk a szabadságért”.

Silvio Berlusconi is hasonlóan gondolkodott az ukrajnai háborúról

Orbán Viktor a volt olasz miniszterelnök, a Hajrá, Olaszország! (FI) elnöke, Silvio Berlusconi szerdai temetése alkalmából nyilatkozott a napilapnak. Kijelentette, az interjúval barátját akarja megvédeni a Berlusconit halála után is támadó baloldaltól. Elmondta, 1993 ősze óta baráti kapcsolatot ápolt az akkor még vállalkozó Berlusconival, aki megkereste őt, mivel be akart lépni a politikába.

Orbán Viktor felidézte, Silvio Berlusconi harminc évvel ezelőtt kapcsolatot teremtett a számára legérdekesebbnek tűnő politikai vezetőkkel, hogy ellesse tőlük a politikai mesterség fortélyait: „kezdetben fenntartásaim voltak, de ínyenc csalit dobott nekem, meghívott az AC Milan edzőközpontjába Milanellóba azt ígérve, hogy van Bastennel és Capellóval fogok ebédelni”.

Orbán Viktor felidézte, Berlusconi azt mondta neki, azoktól a politikusoktól akar tanulni, akik a kóruson kívül gondolkodnak. A kormányfő hozzátette,

Silvio Berlusconi most is hozzá nagyon hasonlóan gondolkodott az ukrajnai háborúról,

valamint Európáról is, amely különböző manőverekkel megbuktatta az „egyetemesen Európa-pártiként ismert” Berlusconi egykori kormányát, mert Berlusconi nem akart fejet hajtani a német és holland szabályoknak.

Hozzátette, jelenleg bárkit, aki más nézetet képvisel az ukrajnai háborúról, mint Joe Biden amerikai elnök, azt putyinizmussal bélyegzik meg.

Az Egyesült Államok hozzáállása

Hangsúlyozta, hogy a kétszázezres ukrajnai magyar közösség tagjait katonai szolgálatra hívják be és életüket áldozzák, miközben Magyarország egymillió menekültet fogadott be.

Orbán Viktor úgy vélte, kevés a béke reménye, mivel a Nyugat,

sőt azt mondanám, hogy az Egyesült Államok le akarja győzni Oroszországot,

és Ukrajnát eszköznek tekinti ehhez. Európában pedig senki nem nyitja ki a száját, bennünket kivéve, mert nem akarják maguk ellen kihívni Washingtont”. Hozzátette: „a csendes többség azonban úgy gondolja, ahogyan én, és meggyőződésem, hogy a hangulat meg fog változni néhány hónapon belül, látom az első erre mutató jeleket”.

MTI