Közösségi oldalak

Hírek

Elfogatóparancsot adtak ki „KGBéla” volt Jobbikos ellen!

Európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki Kovács Béla volt jobbikos EP-képviselő ellen Európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki a Kúria által kémkedés és más bűncselekmények miatt jogerősen 5 év fegyházra ítélt „K. B.” ellen a Budapest Környéki Törvényszék – tudatta a honlapján szerdán bíróság.

Az elítélt Kovács Béla volt jobbikos politikus, korábbi európai parlamenti (EP-) képviselő. Ez a hazai elfogatóparancs, a nemzetközit még nem töltötték fel A törvényszék felidézte, hogy 2020. szeptember 24-én hirdettek elsőfokú ítéletet annak a négy vádlottnak az ügyében, akiket az EU intézményei elleni kémkedéssel és más bűncselekményekkel vádolt meg az ügyészség.

A törvényszék akkor „K. B.” elsőrendű vádlottat bűnösnek mondta ki társtettesként, folytatólagosan elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat kétrendbeli felhasználása miatt, ezért őt e bűncselekmények miatt másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A fellebbezések folytán másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta a törvényszék ítéletét, és „K. B.”-t immár bűnösnek mondta ki az Európai Unió intézményei elleni kémkedés előkészületében is.

A 2022. szeptember 27-én jogerőre emelkedett ítéletet a Kúria mint harmadfokú bíróság tovább súlyosította, és 5 év fegyházat, illetve 10 év közügyektől eltiltást szabott ki. A Budapest Környéki Törvényszék büntetés-végrejhajtási bírája 2022. november 22-én magyarországi elfogatóparancsot bocsátott ki, mivel „K. B.” határidőn belül nem kezdte meg jogerős büntetésének letöltését, és a rendőri elővezetése sem járt eredménnyel. A rendelkezésre álló adatok alapján az elítélt feltehetően külföldön tartózkodik, ezért a Budapest Környéki Törvényszék kedden az EU tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló és a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló törvények alapján a bűncselekmény tárgyi súlya miatt európai, illetve nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki az elítélt büntetésének végrehajtása érdekében.

Amennyiben az elítéltet az EU-ban fogják el, az igazságügyi miniszter az európai elfogatóparancsot megküldi a végrehajtó tagállamnak. Más államban történő elfogás esetén a kiadatási kérelem előterjesztéséről a miniszter dönt, és erről a nemzetközi elfogatóparancsot kibocsátó bíróságot értesíti – közölte honlapján a törvényszék az MTI szerint.