Közösségi oldalak

Hírek

Tűzifát csak megbízható, bevált helyről! – Több tízezer forinttal vertek át egy békéscsabai férfit!

A postaládájába dobott szórólapon szereplő telefonszámról rendelt tűzifát egy férfi Békéscsabán. Két Borsod megyei férfi szállította ki neki a tüzelőt, de kevesebbet kapott, mint amennyit kért és kifizetett.

Tűzifavásárlás kapcsán ért több tízezer forint kár egy békéscsabai férfit. A postaládájában talált szórólapon feltüntetett telefonszámról rendelt fát. Miután megállapodott a felhívott ismeretlennel, hogy milyen fából mennyit szállítsanak neki, 2021. szeptember 3-án reggel meg is érkezett hozzá egy teherautóval két férfi. Közölték, hogy hozták a fát, de a megrendelt hat erdei köbméter helyett hetet adnának olcsóbban. A férfi rákérdezett, hogy miért akácfát hoztak, ha bükkről és tölgyről volt szó?

Végül azonban elfogadta, hogy lerakják nála a hét erdei köbméterként eladott akácot. Miután az árusok távoztak, a férfi lemérte a fát és kiderült, hogy becsapták, kevesebbet kapott, mint amennyit kifizetett. Bejelentést tett a rendőrségen és a Békéscsabai Rendőrkapitányság rendőrei azonosították a két Borsod megyei férfit, akik ellen az okozott kárnak megfelelően tulajdon elleni szabálysértés miatt eljárás indul – tájékoztatta portálunkat Lipták András r. hadnagy a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A rendőrség a történtek kapcsán ismételten óvatosságra inti a tűzifát vásárlókat. Újsághirdetés, szórólap, internetes hirdetés, közösségi oldalon olvasott bejegyzés útján, vagy házaló árusoktól való vásárláskor nagyobb az esélye annak, hogy csalás áldozataivá váljanak. Lehetőség szerint csak telephellyel és hiteles mérleggel rendelkező cégektől, vállalkozásoktól vásároljanak tüzelőt! A kedvezőnek tűnő, a piaci árnál jóval alacsonyabb árról szóló ajánlatokat fontolják meg! Már a megrendeléskor előre egyeztessék a kiszállítás időpontját, és lehetőleg a lerakodáshoz kérjenek olyan családtagjuktól, vagy szomszédjuktól segítséget, akik jártasok a tüzelőanyagok vásárlásában.

Csak akkor fizessék ki a fát, ha megnézték, hogy olyan minőségű, amilyet szerettek volna és a jelenlétükben le is mérték az átadott mennyiséget! Amennyiben az eladó előleget kér, legyenek nagyon körültekintőek. Ha nem ismerik jól a vállalkozót, céget, ne utaljanak előre, és ne adjanak át pénzt! A kiszállításkor idegeneket ne engedjenek be a házba! Mielőtt megérkeznek, készítsék elő a megbeszélt vételárat, ne a szállítók szeme láttára vegyék elő összes megtakarított pénzüket!

Ha mégis bűncselekmény áldozatává váltak, a legrövidebb időn belül értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívón, ahol a nap 24 órájában fogadják a hívásokat.