Közösségi oldalak

Hírek

Ezeket az ügyeket tárgyalták a Békés Megyei ügyészi szervek a 8. héten

Letartóztatásra irányuló indítvány

1.
Az Orosházi Járási Ügyészség 3 rendbeli üzletszerűen – részben dolog elleni erőszakkal – elkövetett lopás bűntette miatt kezdeményezte egy 60 éves többszörösen büntetett előéletű, jelen eljárásban többszörös és különös visszaesőnek minősülő szekszárdi illetőségű, de orosházi tartózkodási helyű férfi letartóztatását. A férfi számtalan alkalommal volt büntetve az elmúlt évtizedek alatt jellemzően vagyon elleni és erőszakos bűncselekmények miatt; legutóbb 2022. szeptember 07-én szabadult a vele szemben súlyos testi sértés bűntette miatt kiszabott 4 év 8 hónap időtartamú fegyházbüntetésből.

A férfi munkaviszonnyal, legális jövedelemmel nem rendelkezik, megélhetését vagyon elleni bűncselekmények elkövetéséből fedezi. 2022. december végén egy hátsó záratlan kiskapun keresztül bement egy kardoskúti családi ház udvarára, majd a nyitott tárolóból jogtalanul eltulajdonított összesen 280.000.-Ft értékben egy damilos fűkaszát, valamint 360 liter gázolajat, amelyet 18 db egyenként 20 literes kannákban tárolt a sértett. 2023. január végén egy orosházi, Kisvasút utcai építési telekre hatolt be a kerítést letaposva, ott a munkálatok végzéséhez szükséges szerszámgépek tárolására szolgáló két konténert feltörte, és azokból 1.150.000.-Ft értékben különféle szerszámgépeket tulajdonított el. Néhány nap múlva visszament ugyanerre az építési telekre, és az ott lévő munkagépekből – részben a tanksapka lefeszítésével – 300.000.-Ft értékű üzemanyagot eresztett le. A rongálással 100.000.-Ft-os kárt okozott. 2023. február elején szintén a kerítést letaposva ment be egy orosházi családi ház udvarára, és a nyitott melléképületből eltulajdonított 1 db kerékpárt, 2 db félig töltött gázpalackot, valamint 6 üveg szeszesitalt összesen 80.000.-Ft értékben.

A letartóztatás elrendelésének több oka is fennállt a terhelt esetében: a szökés, elrejtőzés veszélye, a bűnismétlés veszélye, valamint a bizonyítás veszélyeztetése. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója a járási ügyészség indítványával egyetértve 1 hónapra elrendelte a férfi letartóztatását.

Bíróság elé állítás

1.
Eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés 2 rendbeli vétsége miatt állított a héten bíróság elé a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 36 éves büntetett előéletű vésztői illetőségű, de szeghalmi tartózkodási helyű férfit. A férfit a Békéscsabai Járásbíróság 1 év 3 hónap tartamú, végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint 2 évre ismét eltiltotta a közúti járművezetéstől. Az ítélet nem jogerős.

A férfit az Esztergomi Járásbíróság a 2022. november 07-én jogerőre emelkedett végzésével engedély nélküli vezetés szabálysértése miatt 100.000.-Ft pénzbírsággal sújtotta, valamint 6 hónapra a közúti járművek vezetésétől eltiltotta. A bíróság a terheltet a határozat jogerőre emelkedéséről írásban tájékoztatta, így arról tudomással bírt. Ennek ellenére 2023. január 05-én, a délelőtti órákban Békéscsabán, a Bartók Béla úton beleült az általa használt kistehergépkocsiba, és azzal, azt vezetve Békéscsaba lakott területén belül közlekedett. A Szarvasi úton rendőri intézkedés alá vonták, majd előállították a Békéscsabai Rendőrkapitányságra és gyanúsítottként vonták felelősségre. Két hét sem telt el ezt követően, 2023. január 17-én, a délelőtti órákban a férfi ismét egy jármű volánja mögé ült. Vésztőn, a Wesselényi utcában állították meg őt a rendőrök, amikor egy általa vezetett személygépkocsival közlekedett.

Előkészítő ülésen hozott ítélet

1.
Társtettesként kisebb értékre folytatólagosan, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt a Gyulai Járási Ügyészség vádirata alapján 1 év 10 hónap időtartamú próbára bocsátás intézkedést alkalmazott az Orosházi Járásbíróság előkészítő ülésén egy 18 éves büntetlen előéletű kardoskúti nővel szemben, aki a bűncselekményt egy áruház pénztárosaként, a szülei kérésére, azokkal együtt követte el. A szülőket – egy 48 éves férfit és 42 éves feleségét, mindketten büntetlen előéletűek – a bíróság a lopáson felül kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt is bűnösnek mondta ki és őket halmazati büntetésül 1 év időtartamú, 2 év 6 hónapi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A bíróság a szülőket eltiltotta minden olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében 18. életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végeznék, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban állnának. Ezen felül a bíróság a próbaidő tartamára elrendelte mindhárom terhelt pártfogó felügyeletét, illetőleg kötelezte őket az okozott kár megtérítésére és az eljárás során felmerült, 120.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére. Az ítélet jogerős.

A cselekmény elkövetésének idején 17 éves fiatal lány 2021 szeptemberétől kezdődően megbízási jogviszony keretében diákmunkásként dolgozott az egyik orosházi nagyáruházban pénztárosként. A család tagjai közösen elhatározták, hogy a szülők akkor, azokon a napokon fognak nagybevásárlást tartani, amikor a lány fog dolgozni, és az ő pénztáránál fognak fizetni. Abban is megegyeztek, hogy a fiatalkorú terhelt csak a kisebb értékű termékeket húzza le a pénztárban, míg a szülei által kiválasztott áruk többségét és a nagyobb értékű áruknak az árát nem húzza át a fizetőrendszeren, és amely árukon áruvédelmi eszköz van, azokat eltávolítja, majd az árukat szülei – fizetés nélkül – jogtalan eltulajdonítási szándékkal kiviszik az áruházból. Abban is megállapodtak, hogy a pénztárnál csak az áruk töredék részét fogják kifizetni és azt is a lány bankkártyájával, mivel a szülők bankkártyáján ebben az időben nem volt pénz.

Ezzel a módszerrel 2021. október 04-én a szülők két alkalommal vásároltak az áruházban. A két vásárlás során összesen alig 10.000.-Ft-ot fizettek, de a kifizetett árukon felül további 160.000.-Ft értékű élelmiszert, kozmetikai és ruházati cikkeket, egyéb használati tárgyakat és szerszámokat vittek ki fizetés nélkül az áruházból úgy, hogy a fiatalkorú terhelt azok vonalkódját nem olvasta be a pénztárgépbe és az áruvédelmi eszközöket – dobozvédő pántokat, lágy- és kemény etiketteket – eltávolította a termékekről. Két nap múlva, 2021. október 06-án a fiatalkorú terhelt ismét a pénztárban dolgozott. Szülei az esti órákban jelentek meg az áruházban azzal a szándékkal, hogy jogtalanul, fizetés nélkül, a pénztárban dolgozó lányuk segítségével ismét árukat tulajdonítsanak el. Ez alkalommal közel 50.000.-Ft értékű árut tulajdonítottak el, de a pénztártól való távozás után a biztonsági szolgálat feltartóztatta őket, az eltulajdonított termékeket a rendőrség lefoglalta és visszaadta a sértettnek. A szülők azzal a magatartásukkal, hogy a fiatalkorú lányukkal bűncselekmény elkövetésében állapodtak meg, súlyosan megszegték szülői feladatukból eredő kötelezettségüket, és ezzel gyermekük értelmi és erkölcsi fejlődését veszélyeztették.

2.
Az Orosházi Járási Ügyészség vádirata alapján 3 rendbeli büntetőeljárást eredményező hamis vád bűntette miatt 2 év végrehajtandó börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélt jogerősen az Orosházi Járásbíróság egy 38 éves büntetett előéletű, visszaesőnek minősülő orosházi férfit, aki három rendőrt vádolt meg valótlanul hivatali bűncselekmény elkövetésével.

A férfival szemben a vádbeli időpontban szexuális erőszak bűntette miatt volt folyamatban büntetőeljárás az Orosházi Rendőrkapitányság előtt, de a szabályszerű idézés ellenére a kihallgatásán nem jelent meg, így szükségessé vált az előállítása. Miután a rendőrség tudomást szerzett a férfi tartózkodási helyéről, 2021. június 10-én rendőrök a férfi előállítása végett a helyszínre mentek. A férfi felesége azt állította, hogy férje nincs az ingatlanban, de végül az egyik melléképületben felhalmozott rongyok és hulladék alatt megbújva megtalálták a terheltet, aki hirtelen felugrott és menekülni próbált. Erre három rendőr az útját állta, testi kényszer alkalmazásával a földre kényszerítették, majd a kezeit hátrabilincselték. A férfi a vele szemben foganatosított kényszerintézkedés során ellenállást nem tanúsított, a rendőrhatóság tagjai a terheltet nem bántalmazták, az intézkedésből kifolyólag sérülése nem keletkezett. Ennek ellenére a terhelt az elfogását követően több mint egy hónap elteltével a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának írt beadványában valótlanul azt állította, hogy az elfogásakor a vele szemben eljáró orosházi rendőrök megütötték és tüskés gallyakon húzták végig, miután pedig a bántalmazását szóvá tette a rendőrségen, nem hívtak hozzá orvost. A valótlan tartalmú beadvány alapján a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos eljárásban csoportosan elkövetett bántalmazás bűntette miatt nyomozást rendelt el, amely utóbb bűncselekmény hiányában megszüntetésre került, mivel kiderült, hogy a férfi a vele szemben eljáró rendőröket hamisan vádolta meg bűncselekmény elkövetésével.

Büntetővégzés meghozatalára irányuló indítvány

1.
Hamis vád bűntette miatt emelt vádat a Battonyai Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 34 éves büntetlen előéletű, battonyai illetőségű, de szegedi tartózkodási helyű nővel szemben, aki valótlanul vádolt meg egy férfit azzal, hogy megverte.

A nő 2022. március 22-én, az esti órákban battonyai lakóhelyéről telefonon arról tett bejelentést a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányítási Központjába, hogy őt bántalmazták. A bejelentés alapján a helyszínre kiérkező, a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság szolgálatot teljesítő rendőreinek olyan általa is tudottan valótlan tényállítást tett, mely szerint őt aznap este, a bejelentést nem sokkal megelőzően Battonyán, a Hermann Gmeiner és Szabadság utcák kereszteződésében egy név szerint konkrétan megnevezett férfi bántalmazta, egy alkalommal lefejelte és két alkalommal belerúgott. A nő valótlan tényállítása alapján a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya garázdaság vétsége miatt rendelt el nyomozást, melynek során megállapítást nyert, hogy a bejelentőt a megjelölt időben valóban bántalmazták, de nem Battonyán, hanem Mezőhegyesen, és nem az általa megnevezett férfi, hanem a volt élettársa.

A terhelt így a valótlan tényállítással az általa megnevezett férfit bűncselekmény elkövetésével hamisan vádolta meg. A volt élettárs ellen a Battonyai Járási Ügyészség utóbb, 2022. június 08-án vádat emelt a nő sérelmére elkövetett könnyű testi sértés vétsége és garázdaság vétsége miatt, és őt a Battonyai Járásbíróság 2022 októberében ezen bűncselekmények miatt el is ítélte.

2.
A héten a Gyulai Járási Ügyészség két közlekedési balesettel összefüggésben is vádat emelt közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt.

Az egyik ügyben azért került sor vádemelésre egy 46 éves büntetlen előéletű budapesti férfi ellen, mert szabálytalanul tolatva elütött egy kerékpárost, aki súlyos-életveszélyes sérüléseket szenvedett. A férfi 2022. március 11-én, a késő délutáni órákban egy személygépkocsit vezetve közlekedett Békéscsaba lakott területén, a Posta közben kialakított U alakú, egyirányú forgalmú parkolóhelyen. A férfi szabálytalanul, az egyirányú forgalmú úttesten tolatva haladt a Posta köz úttestje irányába, és úgy haladt fel a Posta köz úttestjére, hogy eközben nem biztosított elhaladási elsőbbséget a Posta köz úttestjén neki jobbról balra közlekedő kerékpárosnak, s összeütköztek. A baleset következtében a kerékpárt vezető középkorú nő súlyos, illetőleg életveszélyes fejsérüléseket szenvedett. A terhelt megszegte a KRESZ 33.§ (1) bekezdésében foglaltakat, mely szerint járművel megfordulni, illetőleg hátramenetet végezni csak úgy szabad, hogy az a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozott büntetővégzésével pénzbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a közúti járművezetéstől és kötelezze őt a nyomozás során felmerült, 230.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére.

A másik ügyben a járási ügyészség a vádiratában szintén pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 32 éves büntetlen előéletű körösladányi férfival szemben, aki úgy okozott súlyos sérüléssel járó balesetet, hogy egy kanyarban nem követte az út vonalvezetését.

A férfi 2022. szeptember 16-án, a hajnali órákban egy személygépkocsit vezetve közlekedett Mezőberény lakott területén, a Kodály utcában (47-es számú főút városi szakaszán), Köröstarcsa felől a városközpont irányába. Haladása közben, a Kodály utcában egy számára jobbra ívelő útszakaszon gépkocsijával nem követte az út vonalvezetését, áttért a menetiránya szerint bal oldalba, s ott összeütközött a vele szemből érkező személygépkocsival. A baleset következtében a vétlen személygépkocsi egyik utasa 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülést, míg a jármű vezetője és másik utasa 8 napon belül gyógyuló könnyű sérülést szenvedett. A terhelt önmaga szintén 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. A terhelt megszegte a KRESZ 25.§ (2) bekezdésében foglaltakat, mely szerint járművel az úttesten – az előzés és kikerülés esetét kivéve – annak menetirány szerinti jobb oldalán, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni.

3.
A Szeghalmi Járási Ügyészség 2 rendbeli egyedi azonosító jel meghamisításának bűntette miatt emelt vádat és vádiratában közérdekű munka büntetés kiszabására tett indítványt egy 42 éves büntetlen előéletű szeghalmi férfi ellen.

A férfi 2022. október 15-én, október 22-én és 23-án a tulajdonában levő személygépkocsival úgy vett részt a közlekedésben, hogy arra szeghalmi otthonában felszerelt egy, a nyilvántartásokban nem szereplő forgalmi rendszámot, a saját rendszámát ugyanis hónapokkal korábban rendőri intézkedés során bevonták. A férfi 2022. október 15-én a hamis rendszámmal ellátott járművel Körösladányban járt, október 22-én pedig Szeghalomról Budapestre utazott. Amikor 2022. október 23-én hazafele tartott, Gyomaendrődön közúti ellenőrzés során intézkedés alá vonták, s tőle a hamis rendszámot lefoglalták. A férfi azonban ezt követően is szeretett volna közlekedni a rendszámmal nem rendelkező személygépkocsijával, ezért 2022. december 03-án a jármű hátsó rendszámtáblájának helyére felszerelte az otthonában őrzött, elhalt édesapjától hátramaradt személygépkocsihoz tartozó, forgalomból kivont rendszámot. Másnap az autóval így indult el és azzal az M44-es autóúton közlekedett Békéscsaba felé. Haladása során azonban balesetet szenvedett, a szalagkorlátnak ütközött. A férfi a baleset helyszínéről eltávozott, más személy értesítése alapján került sor rendőri intézkedésre.

Vádemelés mértékes indítvánnyal

1.
Tettleges becsületsértéssel elkövetett kapcsolati erőszak bűntette, személyi szabadság megsértésének bűntette, volt élettárs sérelmére folytatólagosan elkövetett zaklatás bűntette miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség egy 53 éves büntetlen előéletű, letartóztatásban lévő orosházi férfi ellen, aki terrorizálta a volt élettársát.

A férfi és a sértett nő 2022. október hónap elejéig élettársi kapcsolatban éltek, kapcsolatukból az évek folyamán 8 gyermek született, akiket a gyámhatóság a családjukból kiemelt. 2022. év elejétől kezdődően mindennaposak voltak a veszekedések az élettársak között a férfi féltékenységéből eredően, amelyek sok esetben a tettlegességig fajultak, a férfi rendszerint tenyérrel, ritkábban ököllel ütötte meg a sértett nőt. 2022 nyarán a terhelt késsel is megfenyegette a sértettet, hogy leszúrja és kibelezi őt. A bántalmazásnak a sértett elköltözése vetett véget, azonban a sértett háborgatása a férfi részéről tovább folytatódott.

A férfi 2022. november 15-én, a délelőtti órákban Orosházán, a Rákóczi utcában meglátta az utcán gyalogoló nőt, aki a lánytestvérével és annak gyermekével vásárolni indult. A férfi biciklivel az előle a Kazinczy közbe szaladó sértett és rokonai után hajtott, és ott a sértettől két méterre megállva, félelemkeltési céllal kiabálva megfenyegette őt, hogy menjen haza, különben kihasítja a hasát. Ezzel egy időben elővett egy 7-8 centiméter pengehosszúságú zsebkést, és azt kinyitva a sértett felé tartva ismét megfenyegette őt, hogy kihasítja. A sértett nő ijedtében a testvére gyermekét kézen fogva elszaladt a helyszínről, testvére pedig telefonon értesítette a rendőrséget. Ezen cselekményt követően a sértett kérelmére az Orosházi Járásbíróság 60 napra elrendelte a férfi megelőző távoltartását a sértettől, és előírta, hogy a terhelt köteles tartózkodni a sértettel való közvetlen vagy közvetett érintkezéstől.

A következő héten, 2022. november 23-án, az esti órákban a férfi az egyik orosházi élelmiszer-áruház parkolójában várakozva meglátta a nőt, aki testvérével és annak gyerekeivel vásárolni érkezett az áruházba. A férfi – a vele szemben elrendelt megelőző távoltartás szabályait megszegve – a parkolóban odament a sértetthez, és győzködni kezdte, hogy menjen vele haza, majd megfogta a kabátját a csuklójánál, és a csuklóját a kerékpárjához szorítva húzta magával a sértettet az áruháztól a járdán. A nő hiába kérlelte a férfit, hogy engedje őt el, a férfi az akarata ellenére átrángatta magával a Huba utca irányába, majd egészen a felüljáró alatti vasúti átjáróig. Útközben megfenyegette a sértettet, hogy agyonveri, mivel a sértett megcsalta őt. A nő végül kihasználva, hogy a férfi kézszorítása lazult, kirántotta a kezét a fogásából, és futva elmenekült.

A járási ügyészség vádiratában elsődlegesen arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfi letartóztatását az ügydöntő határozatának kihirdetéséig tartsa fenn. Ezen felül a járási ügyészség vádiratban előterjesztett indítványa a terhelt beismerése esetére is végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabására irányul – tájékoztatta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.