Közösségi oldalak

Hírek

Ez a pénz biztosan megérkezik: Orbán fizetése jövőre átlépheti a 6,5 millió forintot

Ez a pénz biztosan megérkezik: Orbán fizetése jövőre átlépheti a 6,5 millió forintot

Mivel jövő márciustól is automatikusan kapnak fizetésemelést a parlamenti képviselők, több közjogi méltóság is jóval többet vihet haza.


Az rtl.hu számítása szerint a képviselők tiszteletdíja bruttó 232 ezer forinttal, Orbán Viktoré akár bruttó 859 ezer forinttal is emelkedhet márciustól, ha valóban 15 százalékkal nő a 2023-as átlagbér. A juttatások esetükben automatikusan emelkednek, amióta a kormánypárti politikusok törvénymódosítása alapján a parlamenti képviselők alapfizetését az előző évi bruttó átlagbér háromszorosában határozták meg. A 2023-as kereseti adatok még nem véglegesek, de ha idén valóban 593 ezer forintra emelkedik a bruttó átlagbér, akkor a képviselőké 232 ezer forinttal bruttó 1,78 millió forintra nő. A frakcióvezetők ennek kétszeresét kapják.

Kövér László házelnök a képviselői alapbér 2,7-szeresét kapja, ő nagyjából bruttó 4,8 milliót vihet jövőre haza. Orbán Viktornak a képviselői tiszteletdíj mellé a házelnökivel megegyező összeg is jár, így márciustól fizetése bruttó 6,5 millió forint fölé emelkedhet. Novák Katalin államfő a házelnöki juttatás 1,1-szeresét kapja, így körülbelül bruttó 5,2 millió forintot kap majd. Miniszterei fizetéséről Orbán Viktor dönt, a tárcavezetők bére nincs rögzítve jogszabályban. Az rtl.hu szerint azt eddig a kormányfő az átlagbér hatszorosában állapította meg, ha tartja magát ehhez, akkor a tárcavezetők márciustól 400 ezer forinttal többet, bruttó 3,5 millió forintot kaphatnak majd.

A képviselőknek egyébként nemcsak a fizetésük, hanem egyéb juttatásaik is emelkednek. Mivel az utóbbi időben több állami vezető illetményét kötötték vagy a képviselők díjazásához, vagy a bruttó átlagkeresetekhez, ezért emelkedik majd az MNB, illetve az Állami Számvevőszék elnökének fizetése is. (Ők a bruttó átlagkereset tizenkétszeresét kapják.) Matolcsy György fizetése viszont több más állami intézmény vezetőjének is fontos, a Gazdasági Versenyhivatal, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, a Közbeszerzési Hatóság, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal vezetői az ő fizetésének 80 százalékát kapják.