Közösségi oldalak

Gazdaság

Rég nem látott szintre erősödhet a magyar fizetőeszköz

A régiós devizákat messze lehagyta idén a forint, és ha az uniós források megérkeznek, rég nem látott szintre erősödhet a magyar fizetőeszköz – jelentette ki Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető elemzője. Ha azonban a forint egyéves teljesítményét nézzük, korántsem ilyen fényes a kép.

A forint mozgása sokkal nagyobb kilengéseket mutat, mint a régiós devizáké: ha gyengül, nagyon gyengül, ha erősödik, nagyon erősödik. Regős Gábor rávilágított, hogy a forint a környező országok fizetőeszközeivel összehasonlítva egyértelműen alulteljesítő volt tavaly. A látványosabb esésben az uniós források késése mellett a nagyobb energiafüggőségnek volt szerepe.

Idén azonban ennek az ellenkezőjét látjuk, a magyar deviza lehagyta a régiós versenytársakat.

A forint csaknem 6 százalékos felértékelődésével szemben a változatlan árfolyamú lej és zloty, illetve a 2,9 százalékot erősödő cseh korona áll.

– állapította meg Regős. A szakértő hozzáfűzte, hogy a forint az év eleje óta 5,8 százalékkal erősödött az euróval szemben, a 400-as szintről 377-ig, habár a bankpánikok átmenetileg okoztak némi zavart az árfolyamban. A forint egyébként világszinten is bajnoki teljesítményt nyújt, nagyobbat eddig csak a chilei és a mexikói devizák erősödtek 2023-ban, ez már a Portfolio elemzéséből derül ki.

Az idei erősödésben több tényező is szerepet játszik:

  • Az energiaárak az év eddigi részében markánsan csökkentek, ami javítja a folyó fizetési mérleg egyenlegét.
  • A 18 százalékos effektív kamat működik: bár ez a kamatszint világszerte is kiemelkedő, nagyban hozzájárult a fizetőeszköz erősödéséhez, és így az infláció letöréséhez.

Forrás: tradingview.com

Meddig tarthat a forint menetelése?

Nem feltételezve váratlan eseményt, a következő időszakban az árfolyamot elsősorban az befolyásolja, hogy az Európai Unió folyósítja vagy visszatartja a hazánknak járó forrásokat – az előbbi esetben erősödhet, míg az utóbbiban gyengülhet a forint. Szintén befolyásolhatják az árfolyamot az energiaárak, illetve a monetáris politika: egy túl korai kamatcsökkentés gyengíthetné az árfolyamot, míg egy kitolt lazítás erősíthetné azt.

Amennyiben az uniós források viszonylag rövid időn belül megérkeznek, akkor a 370-es árfolyam mindenképp elérhető, de még ennél némileg tovább is erősödhet a magyar fizetőeszköz.

– világított rá a Makronóm Intézet vezető elemzője. A véleménye egybecseng Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője Indexnek tett korábbi megállapításaival, mely szerint a következő hetekben akár a 365-368-as tartományba is erősödhet a forint az euróval szemben, amellyel egyéves rekordra érne.