Közösségi oldalak

Gazdaság

Az álkeresztény Semjén benyújtotta a mini-Dubaj-törvénytervezetet – 5%-os ÁFA a kőgazdagoknak

Az álkeresztény Semjén benyújtotta a mini-Dubaj-törvénytervezetet – 5%-os ÁFA a kőgazdagoknak

Semjén benyújtotta a mini-Dubaj-törvénytervezetet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtök este benyújtotta az Országgyűlés elé a rákosrendezői városfejlesztésről, az úgynevezett mini-Dubajról szóló törvénytervezetet.

Ez a „Magyarország Kormánya és az Egyesült Arab Emírségek Kormánya közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás kihirdetéséről” címet viseli – írja a Népszava. Ennek értelmében a megvalósításhoz szükséges ingatlanokat az Orbán-kormány eladja azoknak, akiket az arab állam erre a célra kijelöl közbeszerzés és pályáztatás nélkül. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházáshoz a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket a kabinet biztosítja legalább 800 millió euró (304 milliárd forint) értékben. Mindez gyalogos és közúti felüljáró létesítését, valamint a vasúti pálya befedését jelenti olyan módon, hogy ott egy park legyen kialakítható. Emellett kivezetnék idáig a kisföldalattit, s amennyiben létrejön a repülőtéri gyorsvasút, akkor közvetlen kapcsolat létesül a légikikötő és Rákosrendező közt.

Kitérnek arra is, hogy az első tranzakció esetében öt százalékos áfával értékesíti a szükséges területeket A projekt megvalósulása érdekében az Egyesült Arab Emírségek vállalja, hogy egy olyan, ötmilliárd eurós (1934,2 milliárd forint) beruházást hajtson végre a leendő fejlesztő, ami magában foglalja többek közt a rákosrendezői vasútállomás megépítését. Az itt épülő lakásokra szintén ötszázalékos áfa lenne érvényes. Nem utolsósorban azt is kikötik, hogy a két ország létrehoz egy olyan bizottságot, amely elősegíti a megvalósulást. Bár a tervek még nagyon kezdeti fázisban vannak, már heves viták övezik az elképzeléseket.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium szerint legelső fázisban a területen felhalmozott hulladékot kell elszállítani. Mint korábban megírtuk, a tervek szerint Európa legmagasabb felhőkarcolóját építenék fel Rákosrendezőn. Karácsony Gergely főpolgármester néhány napja meghirdette a második lakógyűlést, ezúttal mini-Dubaj témában. A Szikra Mozgalom nemrégiben tüntetést tartott, miközben a területen élők elhelyezése továbbra sem biztosított. Ebben a szaktárca Zugló szocialista vezetésű önkormányzatához fordult.