Közösségi oldalak

Belföld

Ukrán „hála” duplájára emeli az olajszállítás tranzitdíját, hogy Magyarországot büntesse

Ukrajna idén már másodszor akarja megemelni a Barátság kőolajvezetéken keresztül a kelet-európai országokba irányuló orosz kőolaj tranzitdíját – jelentette a Kommerszant című orosz lap az Argus ügynökségre és annak forrásaira hivatkozva.

Az Ukrtransnafta ukrán vezeték-üzemeltető április 1-től meg kívánja emelni az orosz olaj Ukrajnán kerszteül a Barátság kőolajvezetéken történő tranzitdíját, a díjszabás megduplázódik, és tonnánként 27,2 euróra emelkedik. Kijev a tarifaemelést a katonai műveletek során megsemmisült olajszállítási infrastruktúra helyreállításának költségeivel magyarázza – írja a lap.

A lap szerint Kijev így akarja rávenni a kelet-európai országokat, különösen Magyarországot, hogy ne vásároljanak többé orosz olajat.

Ha jóváhagyják a tranzitdíj emelését, az már a második lesz az év eleje óta – írja a lap. Korábban a tarifa 18,3 százalékkal, tonnánként 13,6 euróra emelkedett.

A Transznyefty, amely a Barátság vezetéken keresztül szállít olajat, a lapnak elmondta, hogy tud Ukrajna szándékáról a tarifák felülvizsgálatára, de az emelés konkrét paraméterei és feltételei még nem ismertek.

Korábban arról számoltak be, hogy Ukrajna 2023-ban tonnánként 2,1 euróval 13,6 euróra akarja emelni az orosz kőolaj tranzitdíját Magyarországra és Szlovákiába.

A Barátság kőolajvezeték az oroszországi Szamara térségéből indul, áthalad Brjanszkon, majd két szakaszra válik: északi (Belarusz, Lengyelországon és Németországon keresztül) és déli (Ukrajnán, Csehországon, Szlovákián és Magyarországon keresztül).

Forrás: Oroszhírek