Közösségi oldalak

Belföld

Még az arcukat sem merték vállalni a bíróságon a magukat Vin Diesel-nek képzelő amatőrök

Szerdán tartották Szarvason az előkészítő ülését annak a gyomaendrődi balesetnek, amelyről portálunk is több ízben beszámolt.

Mint ismeretes a balesetben egy idős házaspár és kiskorú unokájuk sérült meg nagyon súlyosan, illetve ketten közülük maradandó egészségügyi károsodást is szenvedtek.

A két ámokfutó tette, majdnem halálos balesetet eredményezett Fotó: police.hu

A vádirati tényállás szerint, a vádlottak 2021. augusztus 8-án este személyautóikkal lakott területen belül egymás mellett irtózatos nagy sebességgel az elsőrendű vádlott legalább 102 kilométer/óra, a másodrendű vádlott pedig legalább 95 kilométer/óra (több tanú szerint sokkal nagyobb) sebességgel haladva egymással versenyeztek.

A szintén gépkocsival közlekedő sértett balra, nagy ívben kanyarodott rá a védett útra, amelyen a vádlottak közlekedtek. Az adott útszakaszra érvényes 50 kilométer/órás sebesség jelentős túllépése miatt a vádlottak érdemi fékezés és irányváltoztatás nélkül azonos időben nekiütköztek a sértett által vezetett gépjármű bal oldalának. A baleset következtében a sértett 8 hét tényleges gyógytartamú sérüléseket, a mellette utasként helyet foglaló felesége, valamint unokája marandandó fogyatékosságot okozó sérüléseket szenvedett. Az ütközés következtében az elsőrendű vádlott, valamint a másodrendű vádlott utasa 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

Sittre vágná a járási ügyészség a magukat Vin Diesel-nek képzelő, Gyomaendrődön súlyos balesetet okozó amatőröket

Augusztus elején szenvedett autóbalesetet nagyszüleivel a 9 éves Petra, aki máig kórházban van, és várhatóan két évig tart még a rehabilitációja.

Az ügyész ismertette, hogy beismerés esetén a vádlottak számára két év börtönbüntetést, két év közügyektől való eltiltást és négy év járművezetéstől való eltiltást kezdeményeztek. Polgári jogi igény a sértettek részéről nem merült fel.

Az elsőrendű vádlott az előkészítő ülésen vallomást tett, amelyben nem ismerte el bűnösségét és felelősségét, a gyorshajtást viszont nem vitatta. Vallomásában elhangzott, aznap este éppen barátaihoz tartott autóval, amikor először azt észlelte, hogy hátulról közeledik felé egy autó, amelynek utasát akkor még nem ismerte fel. A közeledő autós előzni kezdte, és amikor már egymás mellett haladtak, akkor hajtott ki eléjük elsőbbségadás nélkül a sértett jobb oldalról. Hozzátette, az ütközés után azonnal segítséget nyújtott a sérülteknek.

A másodrendű vádlott társtettesként elkövetett maradandó fogyatékosságot okozó bűntett miatt állt a bíró elé. Az elsőrendű vádlotthoz hasonlóan vallomást tett, ám a bűnösségét és felelősségét ő sem ismerte el. A balesettel kapcsolatban úgy vallott, hogy nem autóztak együtt az elsőrendű vádlottal, hiszen akkor ő éppen az élettársát vitte orvoshoz, hasi görcsei miatt. Elismerte, hogy túllépte az adott útszakaszon megengedett sebességet, amikor az előtte haladó járművet, irányjelzést követően előzni kezdte. Hozzátette, mivel közel azonos sebességgel haladtak, a manőver elhúzódott. Ekkor kanyarodott eléjük a sértett autója, amit észlelve igyekezett fékezni és irányt változtatni, de nem tudta elkerülni az ütközést. Majd kiszállt az autójából, és rögtön segíteni indult, ekkor ismerte fel az elsőrendű vádlottat.

A vádlottak ügyvédjei a vallomások után megkérdőjelezték az 50 kilométer/óra betartása esetén lévő elkerülhetőséget a baleset vonatkozásában. Álláspotjuk szerint ugyanis a megengedett sebességgel sem lett volna elkerülhető az ütközés. Továbbá új szakértői véleményt kértek a jelentős véleménykülönbség miatt. Továbbá igazságügyi és orvosszakértői véleményt kértek egyrészt azzal kapcsolatban, hogy ha a kiskorú sértett biztonsági öve be lett volna kapcsolva, úgy milyen sérüléseket szenvedett volna. Másrészt pedig azzal kapcsolatban, hogy a sértettek az egyes sérüléseiket mely autóval történő ütközés során szerezték.

A sértettek ügyvédjei a magánszakértői vélemény kizárását kérték, mert álláspotjuk szerint a korábbi szakvélemény nem aggályos.

A bíró, a vádlottak beismerést mellőző vallomása alapján, az ügyész javaslatára kitűzte a tárgyalás időpontját, amely május 3-án lesz a Szarvasi Járásbíróságon. Ekkor folytatják le a bizonyítási eljárást a vádiratban kért hat tanú kihallgatásával, illetve a szakértők személyes meghallgatásával.