Közösségi oldalak

Hírek

A felfüggesztetett börtönbüntetést kapó polgármester, akár újból hivatalba kerülhet Méhkeréken

Vasárnap újra időközi választások sora jön. Méhkeréken még az is előfordulhat, hogy a felfüggesztetett börtönbüntetést kapó polgármester visszatér a település élére.

Újra lehet időközi választásokat tartani, ráadásul a korábbi járványhelyzet miatt több mint 160 elmaradást kell pótolni.

„Ezúton tájékoztatok mindenkit, hogy tudomásul véve a személyemet érintő bírósági döntést és betartva a jogszabályi előírásokat és határidőket, a mai napon lemondok polgármesteri tisztségemről, valamint a nemzetiségi önkormányzatokban betöltött szerepköreimről”

– jelentette be február végén Tát Margit, aki 2010 óta volt Méhkerék polgármestere.

A településvezetőt költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat folytatólagosan elkövetett felhasználásának vétsége miatt felfüggesztett börtönbüntetésre és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.

Tát Margit a Békés megyei település irányítását márciusban adta át Goron Zsolt alpolgármesternek, de a történet itt nem ért véget.

Áprilisban a Magyar Narancshoz eljutott információk szerint újra az önkormányzati hivatalnál dolgozott Tát Margit, amiről a helyi újság is beszámolt. Goron Zsolt alpolgármester az „Új munkatárs” című cikk alapján azzal indokolta döntését, hogy az önkormányzatnál senki nem ismeri olyan alaposan a már kidolgozott és kimunkálás alatt álló településfejlesztési terveket, továbbá minden szükséges külső partnerrel személyes, jó kapcsolatot ápol Tát Margit. Szükségesnek tartottam felkérni arra, hogy vegyen részt továbbra is a feladatok koordinálásában, kivitelezésében.

A jogerősen elítélt Tát Margit átadja a polgármesteri feladatköröket korábbi helyettesének, Goron Zsolt alpolgármesternek 2022. március 8-án, Méhkeréken – Forrás: Tát Margit hivatalos Facebook-oldala

Tát Margit a bírósági ítélet ellenére rajthoz áll az időközi választáson, Major Ágnes jegyző hétfőn az MTI-nek el is magyarázta, hogy milyen jogszabály teszi ezt lehetővé. Tát Margit állásfoglalást kért, hogy indulhat-e jelöltként, amire a jegyző a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény vonatkozó passzusa alapján írásban válaszolt:

Az a személy, aki a szabadságvesztését nem tölti, hanem végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt áll, mind az országgyűlési képviselők választásán, mind a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választható. Az nem választható, aki jogerős ítélet alapján szabadságvesztés büntetését vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti.

Hozzátette, méltatlanság kérdésében a helyi önkormányzatokról szóló törvény mondja ki, hogy méltatlan a tisztségére,

„akit megbízatásának ideje alatt szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélnek”.

Belügyminisztériumi állásfoglalás alapján az időközi választással új tisztség keletkezik.

Az állásfoglalás szakmailag megalapozatlannak tartja azt az álláspontot, hogy a méltatlanságot megalapozó ítélet hatálya ciklusokon átívelő, és ugyanazon ítélet alapján többször is megszüntethető a tisztség

– közölte Major Ágnes a távirati irodával.

Tát Margit az indulásával kapcsolatban kifejtette:

Az elmúlt hetekben rengeteg verzió, hír és leginkább álhír látott már napvilágot azzal kapcsolatban, hogy fogok-e, tudok-e újra indulni az időközi polgármester-választáson. Úgy vélem, hogy most érkezett el annak az ideje, hogy erre pontot tegyünk. Minden, szándékosan félrevezető tájékoztatással ellentétesen jogszabály semmilyen formában nem tiltja és nem is korlátozza sem a polgármesteri tisztségért való jelölésemet, sem a polgármesteri tisztség ellátását.

A Fidesz–KDNP jelöltjeként ringbe szálló Tát Margiton kívül két jelölt indul még: Gherman Sámuel és Gherasim Dániel, mindketten függetlenként.