Közösségi oldalak

Technika

Nosztalgiajárattal ünnepli a 148 éves fogaskerekű vasutat a BKV

Nosztalgiajárattal ünnepli pénteken a BKV Zrt. a főváros egyik legrégebbi közösségi közlekedési eszközét, a 148 éves fogaskerekű vasutat. A különleges járművek a két végállomás között pénteken hat alkalommal közlekednek.

A BKV Zrt. csütörtöki közleménye felidézi, hogy Európa harmadik hegyi vasútja, a budapesti fogaskerekű 1874. június 24-én indult első útjára. Ez alkalomból a BKK és a BKV nosztalgiajárattal készül, amely pénteken a Városmajor állomásról 14 óra 8 perckor, 15 óra 28 perckor, valamint 16 óra 48 perckor, a Széchenyi-hegyi végállomásról pedig 14 óra 47 perckor, 16 óra 7 perckor és 17 óra 27 perckor indul.

A járatra nosztalgia díjszabás érvényes, amely elővételben a BKK Ügyfélszolgálaton vagy a helyszínen vásárolható meg. A járműre csak a két végállomáson lehet felszállni – írja a közlemény.

Utasok a nosztalgiajáraton a 148 éves fogaskerekű vasúton a Széchenyi-hegy állomáson 2022. június 24-én. MTI fotó: Máthé Zoltán

Az 1871-ben megnyitott első európai fogaskerekű vasút, a Vitznau-Rigi-vasút tervezője és építője, Niklaus Riggenbach, az Internationale Gesellschaft für Bergbahnen nevű bázeli társaság nevében 1873-ban kérelmezte a Svábhegyre vezető fogaskerekű vasút építését. A vasútvonal építése az engedélyokirat 1873. július 3-án kelt kiadása után azonnal megkezdődött. A kivitelezési munkák irányítója a svájci származású, Cathry Szaléz Ferenc volt, aki a ma is álló villáját a vasút közelében építette. Az egy évig tartó vasútépítési munkákat követően, mindössze öt évvel a világ első közforgalmú fogaskerekű vasútjának átadása után, az első szerelvény 1874. június 24-én, délután 4 órakor közlekedett.

MTI