Közösségi oldalak

Külföld

Kína ismét bekapcsolta mesterséges Napját

Hát hónappal azt követően, hogy a Kínai Tudományos Akadémia rekordot döntött kísérleti fúziós erőművével, ismét bekapcsolták a mesterséges Napnak is nevezett eszközt – írja a ScienceAlert.

Az EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) segítségével ezúttal 1056 másodpercig tudtak fenntartani elképesztő, 120 millió Celsius-fokos forróságot.

Ez új csúcsnak számít.

Amennyiben sikerülne a gyakorlatban hasznosítani a fúziós erőműveket, az óriási fordulatot hozna az energetikában. A megvalósítás ugyanakkor rendkívül nehéz, gyakorlatilag a csillagokban zajló folyamatokat kellene földi körülmények között rekonstruálni. Az extrém hőmérséklet és nyomás kialakítására, illetve fenntartására eltérő módszerekkel kísérleteznek a kutatók. A tokamakban plazmát hevítenek, és fánkszerű tórusz formájú mágneses mezőben tárolják.

Az EAST-ben korábban 160 millió Celsius-fokot is létrehoztak, ezt 20 másodpercig tudták tartani. Összehasonlításképp: a Nap magja nagyjából 15 millió Celsius-fokos. A december végi kísérlettel új időrekordot sikerült elérni, a bíztató eredmények ellenére viszont érdemes kiemelni, hogy a technológiának még rengeteget kell fejlődnie.