Közösségi oldalak

Technika

A kilövés után felrobbant a SpaceX rakétája

Magyar idő szerint csütörtök délután tesztrepülésre indult a világ eddigi legnagyobb űrrakétája, a SpaceX által épített Starship. Percekkel a felszállás után felrobbant a hordozórakéta, de a cég így is sikeresnek minősítette a próbát.

A kilövést egyszer már elhalasztották, miután a hétfői első kísérletkor egy befagyott szelep miatt gondok adódtak a rakéta üzemanyaggal való feltöltésével.

A űrhajó prototípusával az elmúlt években számtalan tesztet elvégzett az Elon Musk tulajdonában lévő űrhajózási vállalat, csütörtök viszont a teljesen összeszerelt Starship indult útnak, amely a legnagyobb és legerősebb rakéta, amely valaha a levegőbe emelkedett.

120 méteres magasságával a Starship a NASA által a holdutazáshoz kifejlesztett SLS egységét is simán lekörözi. A 33 Raptor-hajtóművel felszerelt Super Heavy pedig a legerősebb hordozórakéta, amelyet valaha építettek, maximális tolóereje meghaladja a 75 000 kilonewtont – írja a raketa.hu.

Elon Musk óvatosságra intett

A SpaceX azzal a céllal építette meg az űrrakétát, hogy előbb a Holdra, majd aztán a Marsra juttasson embert. A tervek szerint a hordozórakéta a Mexikói-öbölbe zuhan, míg az űrhajóegység a Földet csaknem megkerülve, Hawaii közelében csapódik a Csendes-óceánba – teszi hozzá az Időkép.