Közösségi oldalak

Technika

Egy koreai találmány, amely egyszerre tisztítja a vizet és termeli az áramot

Egy koreai kutatócsoport friss fejlesztése lehetővé teszi, hogy a víz tisztításával egyidejűleg energiát is termelhessünk.

A Centres for Disease Control szerint kétmilliárd ember nem jut otthon biztonságosan kezelt ivóvízhez, és 770 millió ember él áram nélkül. A víz tisztítása – például szennyvízből vagy esővízből – nagy energiát igénylő folyamat, ezért számos innovátor dolgozik a tisztítás megújuló energiaforrásainak kifejlesztésén. A Koreai Tudományos és Technológiai Intézet (KIST) és a Myongji Egyetem egy csapata nemrégiben bejelentette, hogy sikerült elérniük, hogy maga a tisztítási folyamat is termeljen villamosenergiát – írja a Spring Wise.

A kutatócsoport olyan membránt fejlesztett ki, amely egyszerre képes ivóvizet szolgáltatni és folyamatos áramot termelni különböző vízforrásokból.

A „szendvicsszerű” anyag egy porózus membránréteget tartalmaz, amely képes kiszűrni a legtöbb, 10 nanométernél kisebb szennyeződést. Ide tartoznak a mikroműanyagok és a nehézfémek részecskéi is.

Ugyanakkor a vezető polimerrétegen átfolyó víz – a membránra merőlegesen – egyenáramot termel a vízszintesen mozgó ionok miatt. A membrán 3D nyomtatási eljárással gyakorlatilag bármilyen méretben előállítható. Ez azt jelenti, hogy potenciálisan bármilyen kereskedelmi projekthez adaptálható.

Újszerű technológiaként, amely egyszerre képes megoldani a vízhiány problémáját és környezetbarát energiát termelni, nagyszerű alkalmazási lehetőségeket rejt magában a vízminőség-kezelő rendszerben és a vészhelyzeti energiarendszerben is

– emelte ki Ji-Soo Jang, a KIST csapatának vezetője.

RSS Sportklub hírek

YouTube csatorna

RSS Időjárás

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.

 

A Keleten oldal olvasása ingyen van, de a működtetése nem ingyenes!

 

Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!