Közösségi oldalak

Sport

Túl sokat volt a hiba, a Vasas jutott döntőbe!

A Vasas Óbuda lesz a Szent Benedek RA ellenfele az MVM női röplabda Magyar Kupa döntőjében, mivel hazai 3-0-s sikere után az elődöntő szerdai visszavágóján idegenben 3-2-re legyőzte a Békéscsabát. A fővárosiak már az első két játszma megnyerésével biztosították helyüket a fináléban. A döntőt és a bronzmérkőzést március 12-én rendezik az Érd Arénában, utóbbin a Békéscsaba ellenfele a tavaly győztes Fatum-Nyíregyháza lesz.

A Vasas vette fel hamarabb a megfelelő fordulatszámot, Bannister pontjával kezdődött a mérkőzés, az amerikai alaposan megsorozta a csabaiakat az elején, hiszen csapata hat pontjából ötöt ő szerzett, 6:2-es Vasas-vezetésnél Tóth Gábornak már ki is kellett érni az első idejét. Bannister rögtön ezután kétszer is belehibázott, a Csaba összehozott egy 5:0-s sorozatot és átvette a vezetést. Egymás nyakát taposták a csapatok, a hazaiak javítottak a védekezésükön, ennek is köszönhetik, hogy sikerült két pontos előnyt kicsikarniuk, 12:10-nél a piros-kékek görög edzője látta szükségét annak, hogy kiosszon néhány hasznos tanácsot.

Ezúttal is Marta Drpa húzta magával a csabai társulatot, de kellett is a jó teljesítménye, mert a fiatal Török Kata vezérelte vendégek roppant szívósan tapadtak együttesére. Aztán újra Janis Athanaszopuloszon volt a sor, hogy időt kérjen, mert a fekete mezben játszó viharsarkiak meglódultak és 4 egységgel elléptek. A Vasas azonban gyorsan visszazárkózott, kiegyenlített, majd fordított egyet az eredményen, izgalmassá téve a játszma hajráját. A BRSE ugyan behozta hárompontos hátrányát, de két rossz nyitást követően a látogatók jutottak szettlabdához, amit elpuskáztak, de a következőt már nem. Bannister kezdte, ő is zárta a játszmát, s innentől a Csabának már nem lehetett hibázni.

A 2. felvonás első szakaszában váltva vezettek a csapatok, majd a jól mezőnyöző, és koncentráltabban játszó Folyondár utcaiak ismét átvették az irányítást. 8:11-nél cserék segítségével próbált változtatni a játék menetén Tóth Gábor, de hiába. A budapestiek elszántságára jellemző, hogy Bannister egy elérhetetlen labdáért is úgy futott két reklámtáblát is letarolva, mintha ezen múlt volna a győzelmük. Ezen (is) múlt. A nyitásokkal továbbra is hadilábon álltak Drpáék, tovább nehezítve a helyzetüket. A meccset persze messze nem adta fel a BRSE, a játszma közepén Kliszura pontjával az előnyt is visszalopta, ám jött egy újabb Vasas-széria és máris visszaállt a korábbi rend. A végén Bojko labdája szettlabdát, Abdülazimováé pedig már finálét ért csapatuknak.

A 3. szettben a második sorát küldte pályára (akiket a meccs végéig pályán is tartott) a Vasas edzője, de a fiatalok így is jól tartották magukat az érthetően kedveszegetten játszó hazaiak ellen. A játszma jelentős részében a Békéscsaba vezetett, de a hajrában Zernovic pontjaival már a Vasas birtokolt előnyt. Kis különmeccset vívtak a felek ebben a játszmában, a vendégek háromszor is játszma-, és mérkőzéslabdához jutottak, de a Csaba mindháromszor fordított, s végül megnyerte a játszmát.

A csabaiak ezután szerették volna megnyerni a mérkőzést is. A 4. játszmában nagy fölényben is játszottak, Drpa vezérletével már tíz pontnál is nagyobb volt a különbség, ami a végéig tovább nőtt, jöhetett az 5. felvonás. A döntő játszmára ismét felszívták magukat a vasasos fiatalok, három pontos vezetésüknél cseréltek térfelet a csapatok. A csabaiak már nem tudtak megújulni, így végül a továbbjutás mellett a az újabb győzelemnek is örülhetett az Óbuda. Az elődöntőt 2:0-ra, 6:2-es szettaránnyal a Vasas nyerte, bejutva ezzel a döntőbe, ahol a balatonfüredi Szent Benedek RA lesz az ellenfele.

Magyar Kupa női röplabda-mérkőzés, eldöntő visszavágó

Swietelsky-Békéscsaba–Vasas Óbuda 2:3 (–24, –20, 28, 12, –10)
Békéscsaba, 800 néző
Vezette: Tillmann, dr. Árpás Krisztina.

Békéscsaba: Glemboczki 4, Zólyomi 11, Drpa 34, Kliszura 16, Strunjak 5, Kornyijenko 7. Cs.: Molcsányi R. (liberó), Pekárik 8, Karhu 4. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Vasas: Bojko 7, Kalicsanin 2, Bannister 12, Török K. 6, Abdülazimova 4, Király-Tálas 1. Cs.: Bamba, Juhár D. (liberók), Papp O. 3, Fábián F., Vezsenyi A. 9, Takács D. 10, Kump 5, Zernovic 9. Vezetőedző: Janisz Athanaszopulosz.

Az eredmény alakulása: 1. szett: 2:6, 7:6, 13:10, 17:13, 19:22, 23:24. 2. szett: 4:3, 8:12, 13:13, 16:15, 17:22, 19:24. 3. szett: 5:7, 10:7, 17:14, 19:21, 23:24, 25:24, 29:28. 4. szett: 6:1, 14:3, 20:8, 24:11. 5. szett: 5:8, 9:14.

Tóth Gábor: – Az első szettet kontrolláltuk, de a végén két rossz döntés miatt kiengedtük a kezünkből a szettgyőzelmet, megpecsételve ezzel a sorsunkat. Ennyi nyitásrontással nem lehet mérkőzést nyerni, és nem lehet bejutni a kupadöntőbe.

Janisz Athanaszopulosz: – Fontos volt, hogy az első és a második szettben is vissza tudtunk jönni a szurkolóink segítségével. Annak külön örülök, hogy mentálisan is nagyon erősek voltak a lányok.