Közösségi oldalak

Sport

Szoros háromszettes sikerrel kezdte a MEVZA-kupát a BRSE

A címvédő Swietelsky-Békéscsaba három szoros szettben legyőzte a házigazda horvát Mladost Zagrebet a női röplabda Közép-európai Liga alapszakaszának keddi nyitófordulójában. A háromszoros aranyérmes magyar csapat 1 óra 18 perc alatt nyert úgy, hogy mindhárom játszma nagyon szorosan alakult.

Jókora lendülettel kezdtek a hazaiak, mind támadásban, mind blokkmunkában komoly erőt mutattak, Tóth Gábor kénytelen volt 5:0-nál időt kérni. Ezzel némileg stabilizálta csapata játékát, de a Mladost nem engedett a szorításból és tartotta fórját, úgyhogy 11:5-nél újabb timeout következett. Egyértelműen látszott, hogy alaposan felkészültek a horvátok és harciasabban is röplabdáztak, de 16:7-nél újabb felzárkózási kísérletet indított a BRSE, és a 4:0-s sorozatára Miodrag Stojakovic is időkéréssel reagált. Ez megtette a hatását és a házigazdák megszilárdították a 4-5 pontos előnyüket, ám a hajrához érkezve egyre inkább felzárkóztak a látogatók, ezért 21:19-nél ők is ellőtték a második idejüket. A csabaiak viszont lendületben maradtak, 22-nél utolérték ellenfelüket, aztán mégis ők jutottak szettlabdához, de Glemboczki Zóra és Margarita Sztyepanyenko pontjaival fordítottak a vendégek, sőt az azeri válogatott átló le is zárta a játszmát.

Ez a lendület jellemezte a második szett elejét is. A BRSE 6:2-vel indított, 3:8-as állásnál Stojakovic magához hívta tanítványait, ezután visszajöttek mínusz 2-re, de azután visszaállt az öt pontnyi különbség. A hazaiak szívósan harcoltak, ennek lett az eredménye, 19:18-nál a vezetést is átvették. Tóth Gábor időkéréssel próbálta oltani a tüzet, Sztyepanyenko ismét hátára vette a csapatot, aztán Kump Alíz kulcsfontosságú blokkal jelentkezett, Dominika Strumilo ütése pedig két szettlabdát eredményezett, az i-re a pontot pedig egy remek sánccal tette fel.

A harmadik etap eleje jóval szorosabban alakult, mint az előző kettőé, és olykor még a játékvezetők sem tudták tartani a tempót. Ide-oda változott a vezető kiléte, aztán 6:4-es hazai fórnál egy 4:0-s csabai széria következett, Cansu Aydinogullari ásza után pedig megelégelte a látottakat a hazaiak mestere. Ha azonnal nem is, de néhány labdamenettel később elkezdett működni az új stratégiájuk, ám ahogy az első felvonásban, úgy itt sem estek kétségbe a vendégek. Visszavették a vezetést és nyomban közé is tettek három pontot. Blokkolásban is eredményesebbek voltak ekkor már, a centertámadásaik is ültek, Bodnár Dorottya nyitásaira pedig nem találták az ellenszert a hazaiak, így a végjátékra hétpontos fölényt harcolt ki a BRSE. Ebből viszont le is adott négyet, 19:22-nél Tóth Gábor szót kért, még mielőtt megérezte volna a vérszagot a Mladost. Pintér Andrea könnyű pontja átlendítette a csapatot a holtponton, a blokkja pedig három meccslabdát eredményezett, amikből a harmadikat egy rontott zágrábi szervával be is húzta!

A 3:0-s győzelem ugyan simának tűnik, de rendkívül csalóka végeredmény, hiszen mindhárom játszmát minimális különbséggel vitt el a Békéscsaba. Ugyanakkor egy kiváló csapatot sikerült két vállra fektetnie, amire akár már szerdán építhet a Calcit ellen.

Közép-európai Liga női röplabdamérkőzés, MEVZA-kupa 1. forduló

Mladost Zagreb (horvát)–Swietelsky-Békéscsaba 0:3 (–24, –23, –23)
Zágráb
Vezette: Juracek, Schimpl.

Zagreb: Antunovic 5, Pavicic 19, Mihaljevic 7, Papac 6, Mehic 1, Istuk 6. Csere: Smoljan (libero), Grabic 2, Bosnjak 2, Freund 3. Vezetőedző: Miodrag Stojakovic.

BRSE: Strumilo 9, Sztyepanyenko 15, Bodnár 9, Pintér 2, Aydinogullari 2, Stanchulova. Csere: Molcsányi (libero), Kump 4, Glemboczki 9. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Miodrag Stojakovic: – Gratulálok a Békéscsabának, remek csapat! Kiválóan nyitottak, a mi fogadásunk pedig gyenge volt és nem tudtunk megfelelően építkezni belőle.

Tóth Gábor: – Nehezen indult a mérkőzés, agresszív játékkal nyomás alá helyezett minket a Mladost, de cserékkel megtaláltuk az optimális felállást és sikerült kizökkenteni ellenfelünket. Aztán a jó nyitásainknak is köszönhetően átvettük a kezdeményezést és nagyot küzdve arattunk fontos győzelmet.