Közösségi oldalak

Sport

Pont nélkül maradt a Vasas otthonában a BRSE

Az már pénteken eldőlt, hogy szombaton mindenképpen pontot kell szereznie a BRSE-nek a címvédő Vasas Óbuda otthonában az Extraliga alapszakaszának zárókörében, ugyanis a Kaposvár a papírformának megfelelően 3:0-ra legyőzte a DVTK-t és ezzel megelőzte a Békéscsabaiakat a tabellán.

Nem indulhatott volna szorosabban a találkozó, hiszen az első 16 (!) labdameneten megosztozkodtak a felek, hol a Vasas, hol pedig a BRSE járt előrébb 1-1 ponttal. Senki sem tudott egymás után kettőnél több egységet szerezni, az atmoszféra és a küzdelem pedig a 2022-es finálét idézte. 10:8-nál a hazaiak örülhettek először kétpontos fórnak, Tóth Gábor gyorsan időt is kért, de úgy tűnt, ez a hármas széria kellett ahhoz, hogy beinduljon a Vasas gépezete. 7:8 után 14:10 lett és a második időkérés sem törte meg a lendületüket, egyre erőteljesebben tudták érvényesíteni az akaratukat a játékban és eredményben is. A szett második felét nagyon megnyomta a bajnok, védekezésben is olyan labdákat szedett össze a hazai csapat, amilyeneket más együttes talán nem is tudna. 24:16-nál csoda kellett volna a fordításhoz, de a második játszmalabdájukat megoldották a házigazdák.

A második periódus elején elléptek kettővel a piros-kékek, ennél távolabb viszont nem engedte őket. Egészen 9:6-ig, amikor egy szerencsés ejtéssel megvolt a közte három, és bár erre azonnal válaszoltunk, mégis elkezdett távolodni a Vasas. Kump Alíz és Miroslava Paskova ponjatival zárkóztunk, nem hagytuk meglógni a már biztos alapaszakasz-győztest és visszajöttünk mínusz kettőre, de aztán a legrosszabbkor ejtettünk néhány technikai hibát, amit a fővárosiak ki is használtak. Innen is igyekeztünk visszakapaszkodni, ám a Vasas minden kísérletünket visszaverte és megnyerte ezt a felvonást is.

A harmadik etapot sem kezdte rosszul a BRSE, sőt ők vezettek eleinte, de az óbudai gárda egy négyes sorozattal megfordította az állást. Tóth Gábor időkérése új lendületet adott a lányoknak, a hárompontos lemaradásukat egyre faragták, azonban ekkor fortuna is megtámogatta kicsit a Vasast, és ismét futhattak a vendégek az eredmény után. Becsületükre váljon, hogy egy pillanatig sem adták fel, többször is visszamásztak mínusz egyre, de egalizálni egyszer sem sikerült. Egy-egy „minirohammal” próbálták szorosan tartani a szettet, ami meg is volt, nem véletlenül kért időt 17:15-nél Giannis Athanasopoulos, ám ilyenkor rendre előléptek a Vasas nehéztüzérei, akik képesek voltak lehűteni a kedélyeket. De még innen is volt visszaút, 21:20-nál megint egy egyenlő volt a tét, a kimenetel viszont ugyanaz lett, és zsinórban három ponttal négy meccslabdákhoz jutottak. Az első hármat parádés játékkal hárították a vendégek, de egy rontott nyitás megpecsételte a sorsukat, ezzel a Vasas 3:0-ra győzött.

Így az is eldőlt, hogy legjobb esetben a harmadik pozícióban zárja az alapszakaszt a BRSE, de ez még negyedik is lehet a Fatum–MÁV találkozó eredményének függvényében.

Extraliga, 14. forduló,

Vasas Óbuda–Swietelsky-Békéscsaba 3:0 (17, 18, 23)
Budapest
Vezette: Tillmann, Bátkai-Katona.

Vasas: Gülübay 4, Bannister 15, Papp 9, Gyimes-Capet 7, Fricova 14, Sillah 13. Csere: Juhár (libero), Jámbor. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos.

Békéscsaba: Kump 4, Strumilo 7, Stepanenko 15, Pintér 2, Aydinogullari 1, Paskova 4. Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Glemboczki 5, Kotormán, Bodnár. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Giannis Athanasopoulos: – Nagyon fókuszáltan játszottunk, nem hibáztunk sokat. Jobban kontroll alatt tartottuk ezt a meccset, mint a keddit, és szerintem megérdemelten nyertünk, mert mi voltunk ma a jobbak.”

Tóth Gábor: – Nagyon nagy taktikai csata dúlt a pályán, mindkét csapat próbálta azokat a megelőző támadásokat végrehajtani, amikből könnyebben szűrhetők a következő labdák. A Vasas ellen nagyon koncentráltan kell játszani, nem lehet egy fölösleges vagy véletlen mozdulatot véteni. Ebben nekik nagyobb a rutinjuk, és van két olyan játékosuk, akik fizikailag kimagaslanak a magyar mezőnyből. Ennek ellenére képesek voltunk felvenni a versenyt taktikában, az látszik, hogy sokat számít a nemzetközi rutin, mi pedig jövünk ki a sérülések okozta hullámból. Most a legfontosabb, hogy a két Magyar Kupa-mérkőzést sikeresen abszolváljuk.