Olimpiai bajnoka van Gyomaendrődnek és Békés megyének

Az aranyérmes Tótka Sándor örül a gyõzelmének a férfi kajak egyesek 200 méteres versenyének döntõje után a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 5-én. MTI fotó: Kovács Tamás

Tótka Sándor szenzációs versenyzéssel aranyérmet szerzett a kajak egyesek 200 méteres versenyében a tokiói ötkarikás játékok csütörtöki versenynapján.

A program a megszokott hőségben, de a korábbi napokhoz képest enyhébb szélben kezdődött, amely ráadásul megfordult, s most inkább szemből és oldalról fújt a versenyzőknek. A finálékra kilátogatott a Sea Forest kajak-kenu pályára Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is.

Mindkét magyar két-két futamgyőzelemmel érkezett a nyolcas fináléba, amelyben a címvédő és világbajnok brit Liam Heath-en kívül a svédek korábbi vb-győztese, Petter Menning és az előző két olimpián egyformán érmes spanyol Saul Craviotto számított a legnagyobb ellenfélnek.

Az UTE 27 éves friss Európa-bajnoka, Tótka – az egyetlen, aki 2016-os diadala óta világverseny döntőjében le tudta győzni Heath-t – szinte kilőtt a rajtból, és az ott megszerzett előnyét végig tartva diadalmaskodott. Bírta a saját maga által diktált tempót, s miközben Hüttner Csaba szövetségi kapitány óriási csatakiáltást eresztett el a parton, elsőként haladt át a célvonalon. Az Angyalföldi VSE 25 éves kajakosa, Csizmadia is remekül teljesített, Tótka, az olasz Manfredi Rizza és Heath mögött alig szorult le a dobogóról.

Miután hosszú várakozás után kiírták végre az eredményt a kijelzőre, Tótka Sándor elsírta magát, majd a partra érve összeölelkezett a magyar csapat tagjaival. Ez a magyar kajak-kenu sport 84. ötkarikás érme, a 27. aranya – korábban ebben a számban még soha nem sikerült dobogóra sem állni –, a tokiói olimpiai csapat szempontjából pedig a 14. érem, az ötödik arany.

– Egy álom vált világra, még fel sem tudom fogni

– nyilatkozta könnyes szemmel a Kovács Gábor nevelőedző által elindított Tótka Sándor.

A másik magyarja, Csizmadia Kolos negyedik lett a döntőben.

Eredmény. Férfi K-1 200 m, olimpiai bajnok: TÓTKA SÁNDOR (MAGYARORSZÁG) 35,035 mp, 2. Manfredi Rizza (Olaszország) 35,080, 3. Liam Heath (Nagy-Britannia) 35,202, 4. CSIZMADIA KOLOS (MAGYARORSZÁG) 35,317.

MTI

Csizmadia Kolos a férfi kajak egyesek 200 méteres versenyének középfutamában a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 5-én. MTI fotó: Kovács Tamás