Közösségi oldalak

Sport

Női röplabda Magyar Kupa – A Vasas megvédte címét

Taylor Denise Bannister, a Vasas Óbuda játékosa (b) és a békéscsabai Marta Drpa (b2), Bodnár Dorottya Györgyi (b3) a női röplabda Magyar Kupa döntõjében játszott Swietelsky-Békéscsaba – Vasas Óbuda mérkőzésen a fõvárosi Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban 2023. március 12-én. MTI fotó: Illyés Tibor

Minden kétséget kizáróan az utóbbi évek legszínvonalasabb és legszorosabb mérkőzését hozta a női röplabdázók Magyar Kupa döntője. A honi két legjobb csapat két és félórás, öt szettes csatáját rendkívüli izgalmak közepette a címvédő Vasas Óbuda nyerte. A fővárosiak négy év alatt harmadszor, összességében pedig 15. alkalommal nyerték meg a trófeát.

A döntő résztvevőit szinte telt ház várta a sportcsarnokban, és a hangulatra sem lehetett panasz: mind a Vasas mind a BRSE ultrái már a bemelegítés alatt hangosan biztatták kedvenceiket. A magyar szövetség több látványos show-elemmel, fény- és hangeffektekkel is készült, és a körítést fokozta, hogy a kivilágított pályával kontrasztban a lelátó végig sötétbe burkolózott.

A főszereplők közül a kedden még hatszettes Közép-európai Liga elődöntőt vívó BRSE játékosai kezdtek „élesebben”, a Vasas röplabdázói sokat rontottak, így nekik kellett futniuk az eredmény után. A viharsarkiak stabilabban fogadtak és jobban oldották meg a támadásbefejezéseket, hattal elhúztak, de a fővárosiak játékába a csapatkapitány Ajsan Abdulazimova néhány jó megoldással „életet lehelt”. A címvédő a hajrá előtt kiegyenlített, majd 20-23 után ismét, de a végén a kihívó jobban koncentrált, így előnybe került.

A folytatás is nagy küzdelmet hozott, a Vasas a találkozó során először 8-7-nél tudott vezetni, majd előnyét folyamatosan növelte, mert a csabaiak egymás után követték el a ki nem kényszerített hibákat. A címvédő mezőnymunkája ekkor szinte tökéletes volt, a BRSE támadóinak extra megoldásokra lett volna szükségük, ezek azonban elmaradtak.

A harmadik felvonás elejébe „belealudt” a címvédő, így annak ellenére is a kihívó vezetett, hogy játékosai minden második nyitásukat elrontották. A mérkőzés színvonala nem ekkor volt a legmagasabb, a hatékonyabban támadó BRSE pedig tartotta négypontos előnyét. A Vasas a hajrában megint visszazárkózott „mínusz egyre”, de hibái miatt a csabaiak másfél óra után közel kerültek a trónfosztáshoz.

A negyedik szettre feladót cserélt a fővárosi együttes, a válogatott Fábián Fanny irányításával pedig a Vasasnál volt az előny. A mezőnymunkában mindkét csapat nagyot dolgozott, de továbbra is sok volt a hiba. Mivel a címvédőnél akadt ebből több, ötpontos előnye egyre olvadt, de a BRSE ezúttal nem tudta kihasználni a lehetőségeit, így következhetett a mindent eldöntő, rövidített felvonás.

Ezt mindkét csapat hatékony támadójátékkal kezdte, de a Vasas volt az, amelyik először kettővel tudott vezetni az amerikai Taylor Bannister jó játékának köszönhetően. A BRSE hamar fordított, és egy ideig őrizte egypontos előnyét, de meccslabdához a Vasas jutott, és a harmadikat kihasználva, 150 perc után ünnepelhetett.

Magyar Kupa női röplabda-mérkőzés, döntő

Swietelsky-Békéscsaba–Vasas Óbuda 2:3 (23, –14, 22, –19, –15)
Budapest, 2000 néző
Vezette: Adler László, dr. Árpási Krisztina Enikő.

Békéscsaba: Vasziljeva 12, BODNÁR 11, DRPA 23, Glemboczki 6, PINTÉR 8, Bagyinka 2. Csere: MOLCSÁNYI (liberó), Aktas 11, Karhu, Olijnyik. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Vasas: TÖRÖK 10, PAPP 10, BANNISTER 31, Bojko 1, Abdulazimova 14, Skrypak 1. Csere: Juhár (liberó), Jámbor, FRICOVÁ 11, Vezsenyi. Vezetőedző: Jannisz Atanaszopulosz.

Tóth Gábor: – A kivédekezett labdáinkat nem támadtuk be kellő hatékonysággal, ez döntött, pedig volt lehetőségük, hogy megcsináljuk. Hatalmas akarás, küzdeni tudás jellemezte mindkét csapat játékát ma este. Gratulálok a Vasasnak!

Spanyolország negyedszer Európa-bajnok

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban

Harry Kane: az Európa-bajnoki cím az egyik legfontosabb trófea

Gareth Southgate szövetségi kapitány szerint felfelé ívelő tendenciát mutat az angol válogatott teljesítménye, Harry Kane

Alvaro Morata: az Eb megnyerésére kell koncentrálni

Alvaro Morata, a spanyol labdarúgó-válogatott csatára azt mondta, neki és csapattársainak is elsősorban az Európa-bajnokság

A Fradi öregfiúkkal ünnepeltek Dévaványán

A Fradi öregfiúkkal együtt ünnepelték szombat délután Dévaványa várossá nyilvánítása évfordulóját. A két zöld-fehér alakulat

YouTube csatorna