Közösségi oldalak

Sport

Nagypályás tornával emlékeztek meg az egykori kiváló testnevelő tanárról Dévaványán

Nagypályás tornával emlékeztek meg az egykori kiváló testnevelő tanárról Dévaványán

Idén sem múlhatott el sportos programok nélkül a Békés megyei Dévaványán, a városnapi rendezvénysorozat. Délelőtt az immár hagyomány szerinti IV. Diós Kristóf kispályás labdarúgótornára került sor, délután pedig első ízben csatáztak nagypályás együttesek a Mesterházy Jenő-emléktorna keretében.

A közelmúltban 86 esztendős korában eltávozott névadó a dévaványai sportélet kiemelkedő képviselője volt, aki a Sopron megyei Dör községből tanítóként került Ecsegfalvára 1955-ben. A következő esztendőtől már az egyik dévaványai tanyasi iskolában dolgozott két évtizeden keresztül. Mesterházy Jenőhöz testnevelőként közel állt a sport, de nem csak az iskola nebulóit késztette a sportolásra, tevékeny szerepet vállalt a település sportéletéből is. A Dévaványai Sportegyesület múltjának és jelenének ma is meghatározó személyisége, hiszen nagyon sok középkorú és fiatal sportoló számára mérföldkő volt lelkiismeretes tevékenysége. Az 1996-os nyugdíjazásáig a pedagógusi pályafutása összefonódott a helyi labdarúgással. 1976-ban az akkori dévaványai serdülő gárda edzését vette át, majd egy évvel később már mind a három – serdülő, ifjúsági, felnőtt – helyi együttes felkészítésével megbízták, amit 21 éven át végzett nagy hivatástudattal. Sport és közéleti tevékenységét számos alkalommal elismerték. Birtokosa a Szervezés – Kiváló Sporttevékenységéért Emlékéremnek és az Eszterházy Miksa Emlékéremnek. A város érdekében végzett munkájáért 1999-ben a „Dévaványa Emlékplakettet” adományozta számára a képviselő-testület, 2011-ben pedig a „Dévaványa sportjáért” elismerést is megkapta.

Képünkön a Dévaványa (zöldben) közd a Füzesgyarmat csapata ellen. Fotó: Erdős Csaba

Ami pedig az utódokat illeti, ők most harmadik helyen zártak. A győztes a Szeghalom lett, amely az első meccsét megnyerte a házigazdák ellen, majd a fináléban büntetőkkel múlta felül a Kisújszállást. A csapatok egyfélidős, 45 perces találkozókat játszottak.

Eredmények:

Elődöntők:
Dévaványai SE–Szeghalmi FC 1–3
Füzesgyarmati SK II–Kisújszállási SE 1–6.

3. helyért:
Dévaványai SE–Füzesgyarmati SK II 2–0.

Döntő:
Szeghalmi FC–Kisújszállási SE 1–1 (büntetőkkel: 5-4).

Végeredmény:
1. Szeghalmi FC
2. Kisújszállási SE
3. Dévaványai SE
4. Füzesgyarmati SK II.

Különdíjak:
Legjobb kapus: Szász Dávid (Dévaványai SE).
Legjobb mezőnyjátékos: Mészáros Máté (Szeghalmi FC)
Gólkirály: Kelemen Lajos (Kisújszállási SE).