Közösségi oldalak

Sport

Ezüstérmes lett a Területi Amatőr labdarúgó-válogatott

A vasárnapi Békés–Baranya fináléval lezárult Cegléden a Területi Amatőr labdarúgó-válogatottak Országos Nagypályás Tornája négyes döntője. A Final-Four-ig első ízben eljutó viharsarki együttes az egész sorozatban első vereségét szenvedte el, így ezüstéremmel térhetett haza.

A tét minden korábbinál jelentősebb volt, mivel: a tornagyőztes nem csupán az idei sorozat legjobb magyarországi amatőr-válogatottjává avanzsált, hanem kvalifikálta magát az UEFA Regions’ Cup 2024-es selejtezőjére. Baranyai góllal indult a találkozó, amit les előzött meg, ezért érvénytelenített a játékvezető. A folytatásban Furár előtt adódott hatalmas lehetőség, majd Márk lapos lövése kerülte el centikkel a kaput. Kiegyenlített, változatos játék folyt, a félidő felét átlépve, sérülés okozta kényszerű cserével kellett átszervezi a viharsarki gárda védelmét. A 25. percben szabadrúgáshoz jutott az ellenfél a tizenhatos bal csücskénél, Wiesner úgy tekerte el a labdát a kétszemélyes sorfal mellett, hogy az a jobb sarokban kötött ki. Vezetése birtokában magabiztosabbá vált a baranyai gárda, többet kezdeményezett.

A második félidőt is határozottabban kezdte, egy újabb átlövéssel riogatta a viharsarkiakat, akik Barna révén akár egalizálhattak is volna hamarjában, de a lövése elakadt a kapusban. A következetlen játékvezetés miatt keménnyé vált a meccs. Tovább nehezítette a békésiek dolgát, hogy az 51. percben a második gólját is megszerezte Baranya, egy közeli fejessel. Próbáltak váltani Furár Róberték, gyakran el is jutottak Szabó Barnabás kapujáig, a szépítés azonban nem jött össze, emiatt elmaradt az izgalom a végjátékban.

A lehetőségeivel jobban gazdálkodó fél szerezte meg a győzelmet, a békési csapat szereplése a fájó vereség ellenére messze túlhaladott minden korábbit és várakozást.

B.M.


Békés–Baranya 0–2 (0–1)
Cegléd, 80 néző
Vezette: Harnos Csaba (Erős Botond, Markó Máté).
Gólszerző: Wiesner (25.), Szentes (51.).

Békés: Salka – Nagy S., Szabó Ákos (Papp Márton, 23.), Polonszki, Papp Máté – Zima (Fehér, 58.), Darida (Csák, 71.), Márk (Isaszegi M., 41.) – Furár, Miszlai, Barna (Hanea, 65.). Szövetségi edző: Buza Barnabás, Sajben Gábor.

Baranya: Szabó B. – Tar (Bozó, 38.), Sztojka, Lezsák – Szűcs, Szentes (Kelemen, 78.), Horváth D. (Rieth, 85.), Kungel – Nagy Zs. (Jenei, 41.), Lehota, Wiesner. Szövetségi edző: Nagy Gábor.

Buza Barnabás: – Köszönöm szépen az összes egyesület pozitív hozzáállását az elmúlt kettő plusz kettő naphoz. Jó hozzáállású srácok alkották a válogatottat, a döntőben is megvoltak a lehetőségeink az első húsz percben, minimum két gól benne maradt a csapatban, az ellenfél viszont az első lehetőségét értékesítette. Szünet után nyílt sisakos játékot vállaltunk fel, de a gólszerzéssel hihetetlen módon hadilábon álltunk. Köszönöm az összes stábtagnak a munkáját, öröm volt velük együtt dolgozni!

Sajben Gábor: – Nagyon jó társaság jött össze, a részemről élmény és megtiszteltetés volt ez az időszak. A két hétvégén a kiváló hozzáállásunk mindig sikerre vezetett a sorsdöntő szituációkban, kivéve a döntőben. Köszönjük az MLSZ igazgatósága minden igényt kielégítő feltételeit, jó feltöltődést kívánok a csapatnak és a stábnak a megérdemelt téli pihenő időszakban és az ünnepek idején.

Szpisják Zsolt, az MLSZ Békés megyei igazgatója: – Gratulálok az egész csapatnak az elért eredményhez! Nyilvánvaló, hogy egy elveszített döntő után picit keserű a szánk íze, ezzel együtt csak elismeréssel szólhatok az elmúlt hetek teljesítményéről. Maximális köszönettel tartozom valamennyi labdarúgónak a hozzáállásáért, miattuk sajnálom leginkább a nüanszokon elúszó döntőt. Hálával tartozom az érintett klubok vezetőinek, az edzőknek és valamennyi stábtagnak, akik első szóra, önzetlenül vállalták a felkérést és Békés megye legjobb eddigi eredményéhez hozzájárultak.

Végeredmény:

1. Baranya
2. Békés
3. Győr-Moson-Sopron
4. Borsod-Abaúj-Zemplén

A legjobb békési játékosnak Furár Róbertet választották.