Közösségi oldalak

Sport

Aikido oktatás felsőfokon

Aikido oktatás felsőfokon

A nyár a harci művészetekben nem a pangás időszakát jelenti, hiszen ilyenkor, ez az erőgyűjtés, a tudásszerzés ideje az edzőtáborokban és a szemináriumokon. Így van ez az aikidoban is, amely nem rendez versenyeket, ettől függetlenül folyamatos és igényes rendezvényekkel próbálja tagjait képezni, s az övvizsgákra felkészíteni.

A Fényesi Dojo SE és a békéscsabai JALTE aikido szakosztálya hétvégi szemináriumot szervezett Békéscsaba-Fényesre, a rövid fennállása óta már több színvonalas eseménynek otthont adó aikido dojoban. Erdei Tibor Mester, a Dojo tulajdonosa mindent megtesz annak érdekében, hogy harcművész központtá váljon az objektum, és most is jó házigazdának bizonyult, Balázs Sándor mesterrel és a szakosztály tagjaival karöltve.

A hétvégét a veszprémi Sensei Veisz János VI.DAN, a Bushido Aikido SE elnöke, a Nemzeti Aikido Szövetség megbecsült oktatója irányította. E sorok írója nagy élvezettel nézte edzését, amely a technikák magas szintű bemutatásán és oktatásán kívül részletes és szemléletes magyarázatokkal segítette a tanulást és a technikák lényegének megértését. Az rögtön kitűnt, hogy nem elvont oktatási anyagot oktatott, hanem nagy hangsúlyt helyezett az életszerűségre, a működőképes technikákra, azokra a tényezőkre, ami a gyakorlati önvédelemben szükség van.

 

Mint elmondta, meg volt elégedve a résztvevők munkájával. Végig nagy figyelemmel kísérték magyarázatait, mindenki megpróbálta végrehajtani a gyakorlatokat legjobb tudása szerint. Amire nagy figyelmet fordított, hogy mindenki csak azt csinálja, amit Ő mond, s ez meg is valósult.

Több klubból is jöttek résztvevők és a tudásszint is nagy szóródást jelentett, hiszen a fehér öves kezdőktől a fekete öves mesterekig – Sensei Berek József IV.DAN, a Viharsarok BUDO SE vezetője is eljött – szinte minden fokozat megtalálható volt. Előző napon Veisz mester a gyermekeknek külön tartott koruknak megfelelő szintű oktatást.

Nem csak puszta kezes technikák szerepeltek egyéni és páros gyakorlatok keretében, hanem kendo, bothasználat, kés és pisztoly elleni védekezés is, ami mutatta a Sensei Veisz János mester filozófiájának lényegét, az életszerűséget. Ezt örömmel tapasztalta Shihan Gregor László VIII.DAN, a Békés Megyei Harcművész Szövetség elnöke is, a HNT tagja, aki meglátogatta a rendezvényt.

Összefoglalva, nagyon hasznos és élményszerű oktatáson vehetett részt az, aki eljött Veisz János mester oktatására, egy különleges és rokonszenves, egyéni stílusú személyiséget ismerhettek meg. Köszönte illeti a házigazdákat, Erdei Tibor és Balázs Sándor mestereket, és sok segítőt, akiknek köszönhetően a szeminárium létre jöhetett.

Gregor László