Közösségi oldalak

Belföld

Két hét múlva dörögnek a fegyverek Tótkomlóson!

A hazai elöltöltős élét egyik jelentős eseménye az a „Nagy Déli Cowboy Találkozó” elöltöltős verseny, ami nyugodtan nevezhető hagyományos rendezvénynek, hiszen július 1-3. között immár 18. alkalommal rendezi meg az MTTSZ Lövészklub Tótkomlós. A három napos program főszervezője Harangozó Antal, házigazdája pedig Lőkös István lesz. Őket kérdeztük arról, hogy idén mi várható a tótkomlósi lőtéren, amely a Karasz János Sporttelepen található meg. A kérdések a vadnyugati lövésváltásoknak megfelelően oda-vissza történtek.

– Amikor annak idején az első megrendezésre került, gondolta volna, hogy ennyi évet fog megélni ez a rendhagyó verseny?

Lőkös István: – Soha nem voltak aggályaim. Rengeteget kellett dolgozni, annak idején a fém célokat is én csináltam, amelyek ma már az egyesületé. Antalék két új díszletet készítettek, más nevezési díjjal dolgoznak, amúgy, mi is annak idején minden versenyszámnak nevet adtunk, csak az oklevelekre írtuk rá.

– Mennyire használja fel az előző rendezvények tapasztalatait és miben tér el azoktól?

Harangozó Antal: – Kilencvenöt százalékig a régi, hagyományos rendezési elv alapján működik a verseny. Némi újítást eszközöltünk, több díszletet használunk. Tematikus címeket adunk a versenynek, az idei a „Vadnyugat térképén található helyek” címet viseli, a számok is ennek a jegyében történnek majd.

– Most, hogy már nem főrendező, elindul a versenyen?

Lőkös István: – Természetesen, azért gyakorlok éppen most is a lőtéren! Régebben egyébként a szombati napokon annyi pontlövész indult, hogy nem egyszer be sem tudtuk fejezni aznap ezt a versenyt. Ez indokolta, hogy eredetileg vasárnapra tettük a western lövészetet.

– Vannak visszajelzések arra vonatkozólag, hányan várhatók Tótkomlósra?

Harangozó Antal: – Általában harminc fővel számolunk azok közül, akik egész hétvégére jönnek. Vannak, akik csak egyes számokat kedvelnek, pénteken a „játékosabb” versenynek vannak, szombaton a cowboy lövészet a téma, vasárnapra maradt a pontlövészet. Ők ennek megfelelően érkeznek. Külsősök is jöhetnek megtekinteni a versenyt, betartva a lőtér biztonsági szabályait. A védőszemüveg viselete például kötelező, a fülvédőé pedig erősen ajánlott.

A két főszervező gyakran tanácskozik, viták is előfordulnak közöttük. Egy biztos: olyan fanatikus sportemberek, vadnyugati lövészek, akik mindent megtesznek azért, hogy a mostani cowboy találkozó is jó hangulatban, látványosan jöjjön létre. Ismerve energiájukat, akaratukat, ez remélhetőleg meg is valósul majd!

Gregor László