Közösségi oldalak

Belföld

Bővítették a Kétegyházi Román Nemzetiségi Általános Iskolát és Óvodát

Tornateremmel, sportudvarral és természettudományi szaktanteremmel bővítették a Kétegyházi Román Nemzetiségi Általános Iskolát és Óvodát, a 464 millió forintból, uniós és kormányzati támogatással megvalósult beruházást hétfőn adták át a Békés megyei nagyközségben.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az ünnepségen azt mondta, nagy szükség van arra, hogy a magyarországi nemzetiségek, azon belül is a románság megőrizze és továbbadja kulturális hagyományait, nyelvét, hogy az egész közösség megmaradjon.

A magyarországi románság büszke lehet a megvalósuló fejlesztésekre, amelyek óriási változást hoznak a korábbi évtizedekhez képest. Idén Kétegyháza mellett iskolák, egyházi épületek, templomok, közösségi házak újulnak meg Eleken, Gyulán, Méhkeréken, Battonyán és Körösszakálon is – közölte az államtitkár. Soltész Miklós leszögezte, a magyarországi nemzetiségek, azon belül a románság 2022-ben is számíthat a kormány támogatására. Hozzátette: a tervezést segíti, hogy az Országgyűlés már elfogadta a jövő évi költségvetést. Az új kétegyházi tornacsarnokot nemcsak a diákok és a pedagógusok használják majd, hanem a település egész közössége is – jelezte.

Új természettudományi szaktanterem a Kétegyházi Román Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda új épületrészében 2021. június 28-án. MTI fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke közölte, mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztosítsák a fenntartásukban működő oktatási és nevelési intézményekben a megfelelő körülményeket. Az elmúlt tíz éveben az önkormányzat intézményeket vett át, megszerezte az épületek tulajdonjogát, és a kormány támogatásával 1,5 milliárd forintot fordított fejlesztésékre. Ezek közül a legnagyobb volt a kétegyházi bővítés. Kreszta Traján, az Országgyűlés román nemzetiség szószolója elmondta, hogy évről évre alacsony a nemzetiségi óvópedagógus és tanító szakra jelentkezők száma. A folyamat megfordítása érdekében vezették be a kiegészítő nemzetiségi pótlékot és támogatják ösztöndíjjal a hallgatókat.

Az oktatási intézmények épületeinek tulajdona átkerült a fenntartó országos nemzetiségi önkormányzatokhoz, ezzel nőnek kiadásaik, ezért 2022-ben 17 százalékkal nő a támogatásuk – tudatta a szószóló. Borbély Erika, a kétegyházi intézmény igazgatója elmondta, hogy a két éve elkezdődött beruházás költségeiből 414 millió forintot uniós, 50 milliót kormányzati támogatás fedezett. A 931 négyzetméter hasznos alapterületű új épületrészben tornaterem van a szükséges kiszolgáló helyiségekkel, kialakítottak egy természettudományi előadót a hozzá kapcsolódó előkészítő helyiségekkel, szertárakkal, és sportudvart is kapott az intézmény.

MTI

Új tornaterem a Kétegyházi Román Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda új épületrészében 2021. június 28-án. MTI fotó: Kelemen Zoltán Gergely