70 éves lett Müller Péter Sziámi

Ma ünnepli 70. születésnapját Müller Péter Sziámi költő, dalszerző, énekes, filmrendező, kulturális szakember.

Müller Péter Iván Budapesten, 1951. december 12-én látta meg a napvilágot, Kovalcze Végh Péter Iván néven. Intézetben töltött általános iskolás éveit követően Müller Péter író hosszú udvarlás után feleségül vette édesanyját, őt pedig örökbe fogadta. Az Apáczai Gimnáziumban érettségizett, egy darabig könyvtárosként, nevelőként és kézbesítőként dolgozott, aztán felvették az ELTE-re, ahol magyar-francia szakos tanári diplomát szerzett.

A gimnáziumi évek alatt sorra nyerte a televíziós és rádiós vetélkedőket, így az egyetemi tanulmányai mellett dolgozhatott a televízióban, mint a szórakoztató osztály vetélkedő csoportjának szerkesztő asszisztense, illetve mint forgatókönyvíró, többek között Vitray Tamás mellett. 1970-es évek elején bekerült az Artistaképző Iskola bohóc osztályába, ahol – többek között – Alfonzó, Rodolfó, Kelly bohóc és Jeszenszky Géza voltak a tanárai.A magyar alternatív kultúra egyik meghatározó egyéniségeként tartják számon. Müller Péter szövegei, és zeneszerzőtársa, Gasner János sajátos, megkötésektől független zenéje alapozta meg zenekaruk, a Sziámi (eredetileg Sziámi Sziámi) sikerét. A Sziámi együttes megalakulása óta jó néhány tagcserén átesett, többször teljesen átalakult. A dalokat minden új felállás sajátos feldolgozásban játszotta.

Gasner János 2009-es halála után Müller bejelentette, hogy a szerzőtárs halálával a Sziámi zenekar, mint olyan, megszűnt létezni. Azóta saját, teljes nevén, illetve 2012-től a Müller Péter Sziámi AndFriends zenekarral, valamint Szakcsi Lakatos Bélával (Pianissimo! duó), Kirschner Péterrel (Felevad duó) és más zenészekkel lép fel. 2019 őszén az Erkel Színházban adott “életHű” koncertet.

Müller Péter 1992-től a Sziget Kulturális Szervezőiroda Kft. tulajdonosa és kreatív igazgatója. 1993-ban Gerendai Károllyal megszervezte az első Diákszigetet, (1993. augusztus 19-26.), mely Közép-Európa legnagyobb kulturális rendezvényévé vált azóta. 1998-ban a Miskolci Nemzeti Színház Játékszínének művészeti vezetője volt, 2001-ben az akkor induló Miskolci Nemzetközi Operafesztivál ügyvezető igazgatója lett, melynek a mai napig főtanácsadója.

2005-ben a Magyar Állami Operaház stratégiai igazgatója. 2005-től kezdődően ötletgazdája és házigazdája volt a „Songwriters – ahol a dalok születnek” nevű rendezvénynek, mely a hazai alternatív zenészeknek kínált előadói fórumot. 2008 óta játszik a Baltazár Színházban, több előadásban szerepel, és közreműködésével valósult meg az Árad a szeretet című koncert a Művészetek Palotájában, ahol a Baltazár társulata a kortárs magyar könnyűzene legjelentősebb képviselőivel lépett fel 2014-ben.