Közösségi oldalak

Külföld

Trump: hagyni kell, hogy az USA fizetésképtelen legyen, ha a demokraták nem csökkentik a kiadásokat

Donald Trump volt amerikai elnök szerint a republikánusoknak hagyniuk kellene, hogy a szövetségi kormány ne teljesítse 31 billió dolláros adósságát, ha a demokraták nem egyeznek bele a kiadások “masszív” csökkentésébe, és arra sürgette a Republikánus Pártot, hogy keményebb álláspontot képviseljen az adósságplafon emeléséről szóló tárgyalásokon.

A CNN által szerda este rendezett városházi rendezvényen Trumpot arról kérdezték, hogy a törvényhozóknak hogyan kellene kezelniük a fenyegető adósságválságot, mivel a két nagy párt küzd, hogy megegyezésre jussanak a szövetségi hitelfelvételi korlátról, amely jelenleg 31,4 billió dolláron áll.

“Azt mondom a republikánusoknak odakint, kongresszusi képviselőknek, szenátoroknak, ha nem kezdenek masszív megszorításokat, akkor fizetésképtelenség lesz”

– mondta Trump, hozzátéve, hogy szerinte “a demokraták abszolút beadják a derekukat”, mielőtt ezt megtennék.

Trump a továbbiakban a kormányt bírálta, amiért “úgy költi a pénzt, mint a részeg matrózok”, és sürgette a hivatalnokokat, hogy csökkentsék a költségvetést és az adósságot, és arra figyelmeztetett, hogy “országunkat ostoba ember teszi tönkre”.

Amikor a műsorvezető Kaitlan Collins az adósságplafon “tárgyalási ékként” való felhasználásának korábbi ellenállásáról faggatta az ex-elnököt, Trump egyszerűen válaszolt: “Ez akkor volt, amikor én voltam az elnök”. Arra a kérdésre, hogy miért változott az álláspontja, azt mondta: “mert most már nem vagyok elnök”, ami nevetést váltott ki a CNN közönségéből.

Az amerikai adósság nemteljesítése azt jelentené, hogy a kormány képtelen lenne teljesíteni a fennálló kötelezettségeit, beleértve a jóléti kifizetéseket, a meglévő adósság kamatát és még a katonai szolgálatot teljesítők fizetését is. A Kongresszusi Költségvetési Hivatal szerint a szövetségi kiadások jelenleg mintegy 1,4 billió dollárral haladják meg a bevételeket, a hiányt pedig hitelfelvételből kell fedezni.

A kongresszus és a Fehér Ház számára azonban fogy az idő, mivel Janet Yellen pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a kormány már a jövő hónapban képtelen lehet kifizetni a számláit, ha a törvényhozók nem jutnak megállapodásra az adósságlimit emeléséről.