Közösségi oldalak

Külföld

Trump: a dollár hamarosan elveszíti státuszát, mint a világ tartalékvalutája

Trump: a dollár hamarosan elveszíti státuszát, mint a világ tartalékvalutája

Donald Trump volt amerikai elnök a Fox Businessnek adott csütörtöki interjújában arra figyelmeztetett, hogy a dollár hamarosan elveszíti a világ tartalékvalutája státuszát – és ezzel együtt az Egyesült Államok geopolitikai totemoszlopán elfoglalt helyét.

“Az országunk a pokolra jut, és nem leszünk nagyfiú”

– állította Trump, azzal érvelve, hogy “van hatalmunk, de az fogyatkozik. Sőt, a valutánk tekintetében is fogyatkozik”.

Ha a dollár megszűnik a világ tartalékvalutája lenni, “az nagyobb vereség, mint bármilyen háború elvesztése” – folytatta a republikánus jelölt.

Míg Trump elnöksége alatt ez “elképzelhetetlen” lett volna, “most már az emberek gondolkodnak ezen” – különösen Kína -, és ezzel az Egyesült Államokat a globális hegemón trónfosztás veszélye fenyegeti

– mondta.

Ez még riasztóbb az USA mint ország jelenlegi állapotát tekintve

– mondta Trump.

“Már most sok tekintetben visszaszorulóban vagyunk a harmadik világbeli státuszba. Ha megnézzük a repülőterünket, megnézzük a termináljainkat, megnézzük a mocskos utakat, a hibás utakat és minden mást, olyanok vagyunk, mint egy harmadik világbeli ország”.”

A Biden-kormányt hibáztatta az ország hanyatlásáért, azt állítva, hogy utódja az új olajfúrásokra vonatkozó moratóriumával indította el a jelenlegi inflációs spirált.

Trump azt állította, hogy az USA mindössze 18 hónapra volt attól, hogy Biden hatalomra kerülése előtt Oroszország és Szaúd-Arábia együttes kitermelését túlszárnyalja:

“Annyi pénzt kerestünk volna. Olyan dolgokat csináltunk volna, amilyeneket még soha senki nem látott ebben az országban”.

Még egyetlen elnök sem próbálta meg visszafizetni az USA államadósságát, amely a pénzügyminisztérium saját számításai szerint jelenleg 32,6 billió dollár – bár egyes becslések szerint ennek többszöröse is lehet.

Trump maga 6,7 billió dollárral növelte ezt a számot, amivel az adósságot tekintve Bush és Barack Obama mögött, de Biden előtt jár. A hivatalban lévő elnöknek azonban még másfél éve van arra, hogy behozza lemaradását, olyan végtelen kiadási programokkal, mint a diákhitelek elengedése és az ukrajnai konfliktus.

Az amerikai gazdaság nyilvánvaló instabilitása – Washington hitelminősítését a Fitch Ratings a közelmúltban a történelem során mindössze másodszor rontotta le AAA-ról AA+-ra – és az amerikai szankciókkal sújtott országok növekvő száma hozzájárult ahhoz, hogy a dollár mint tartalékvaluta elhagyása iránt példátlan mértékű érdeklődés mutatkozik.

Ezek a szankciók arra ösztönözték a BRICS-országokat, hogy alternatívát dolgozzanak ki az USA SWIFT nemzetközi banki átutalási rendszerére – ami szükséges alapja a dollártól való eltávolodásnak.

Forrás: oroszhirek.hu