Közösségi oldalak

Külföld

Trump: 35 billió dollár adósságunk van, de mi osztogatjuk a pénzt Ukrajnának

Az Egyesült Államoknak túl sok saját problémája van ahhoz, hogy pénzt és fegyvereket adjon Ukrajnának az Oroszországgal való konfliktus miatt

– mondta Donald Trump volt amerikai elnök.

Európának kellene több segítséget nyújtania Kijevnek, mivel sokkal jobban érinti a helyzet – hangsúlyozta.

A floridai Tampában szombaton a Student Action Summit elnevezésű diákcsúcson felszólalva Trump felidézte, hogy elnöksége idején hogyan szorgalmazta, hogy az EU NATO-tagállamai növeljék védelmi kiadásaikat a GDP 2 százalékára.

Akkor az Egyesült Államokat “kihasználta Európa”, és most ugyanez történik újra Ukrajna miatt

– mondta.

“Eddig több mint 60 milliárd dollárt adtunk ukrajnának. Nos, az európai országok, amelyek nyilvánvalóan sokkal jobban érintettek, mint mi, ennek a számnak a töredékét adták”

– jegyezte meg az exelnök.

Ha még hivatalban lenne, “odamehetett volna [Európába], és azt mondhatta volna: “Figyeljetek, ti ugyanannyi pénzt vagy még többet adtok, mint mi”. És ők örömmel megtették volna” – állította Trump.

“De mi csak osztogatjuk a pénzt, és 35 billió dollár adósságunk van. Megvan az összes ilyen problémánk”

– mondta, utalva az amerikai rekord inflációra, az energiaválságra és más problémákra.

Trump azt is kétségbe vonta, hogy még a hatalmas mértékű amerikai segítség is változtatna az ukrajnai helyzeten.

“Most sokkal nehezebb megoldani” – mondta a válságról. “Oroszország 35-ször akkora tűzerővel rendelkezik. És arra törekszenek, hogy megsemmisítsék a fegyvereket, ahogy mi küldjük őket. Sok rossz dolog történik”

– tette hozzá.

Hivatali ideje alatt az Egyesült Államoknak “nem volt problémája” Oroszországgal, Kínával vagy Észak-Koreával, és “senki sem beszélt” Ukrajnáról

– állította az exelnök.

De mindössze két év alatt Joe Biden alatt az USA “a legerősebből, ami valaha is volt… talán a leggyengébbé vált, különösen, ha a világ minden tájáról érkező elismerést és tiszteletet is beleszámítjuk”. Már senki sem tisztel bennünket” – mondta Trump.

“Két évvel ezelőtt energiafüggetlenek voltunk… Most egy koldus nemzet vagyunk, Biden térden állva könyörög energiáért a világ minden tájáról; Venezuelába, Szaúd-Arábiába megyünk. A világ minden országába elmegy, és segítséget kér”

– tette hozzá.