Közösségi oldalak

Külföld

Olaszország beint Brüsszelnek! – Nem akar lemondani az orosz gázról!

Gilberto Pichetto Fratin környezetvédelmi és energiabiztonsági miniszter szerint Olaszország továbbra is függ az orosz földgáztól, amelyet az EU-ban megfogalmazott embargós felhívások ellenére továbbra is importál.

A La Stampa napilapnak adott interjújában elmondta, hogy előző nap 250 millió köbméter gáz érkezett Olaszországba, ebből 90 millió Algériából, amely az ország “fő szállítójává” vált.

A miniszter hozzátette, hogy Oroszországból még mindig 30 millió köbméter érkezik, a szankciókkal sújtott országból származó napi átlagos mennyiség pedig 20 millió körül van.

“Szerencsére további 25 millió köbméter érkezik a transzadriai gázvezetéken keresztül, mintegy 10 millió köbméter Norvégiából, és 45 millió köbméter cseppfolyósított gáz rakománya a visszagázosító termináljainkba”

– magyarázta az energiaügyi miniszter.

Olaszország energetikai átállási tervét “a homokóra megfordításához hasonlította, amely oda vezet, hogy délen kell keresnünk azt a gázt, amely korábban északról érkezett, és amely a jövőben Olaszországot is előnyös helyzetbe hozhatja más európai országokkal szemben”.

“Még nem fordítottuk meg a homokórát, Oroszországnak továbbra is érdeke a gázexport, és nem vagyunk önellátó állapotban. Még nem jöttünk ki az alagútból”

– hangsúlyozta.

Pichetto Fratin szerint Olaszország átvészeli ezt a telet, “de az aggodalom továbbra is erős, mert májustól fel kell töltenünk a készleteket a következő téli szezonra, és ez nehéz vállalkozás”.

Olaszország más uniós országokkal együtt rekordmagas inflációval küzd, amelyet nagyrészt az emelkedő energiaköltségek okoznak.

Az ország az energia közel 75%-át importból szerzi be. Az idei év elején a gáz 40%-át Oroszországból kapta, de a Moszkva elleni szankciók és az Északi Áramlat gázvezeték szabotálása miatt később az import jelentősen visszaesett.

Októberben az Eni energiaipari csoport közölte, hogy Olaszország gázimportjának már csak mintegy 10%-a származik Oroszországból.

YouTube csatorna

RSS Sportklub hírek

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.

 

A Keleten oldal olvasása ingyen van, de a működtetése nem ingyenes!

 

Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!