Közösségi oldalak

Külföld

Nyugati gyógyszergyárak évekig kísérletezhettek az ukrán embereken

Nyugati gyógyszergyárak évekig kísérletezhettek az ukrán embereken

A RIA Novosztyi rendelkezésére álló dokumentumok szerint a nagy nyugati gyógyszeripari cégek reumatológiai gyógyszerekkel kapcsolatos kísérleteket végeztek több éven át ukrán tisztviselők közreműködésével egy mariupoli kórház pszichiátriai osztályának betegein.

A dokumentumokat építőmunkások fedezték fel a mariupoli 7. számú kórház pincéjében annak felújítása során. A RIA Novosztyi tudósítójának sikerült a helyszínre látogatnia és megismerkednie a dokumentumokkal.

A dokumentumok a kórház pszichiátriai osztályához tartoztak, és 2008 és 2016 között állították össze őket. A dokumentumok első vizsgálatának eredményeiből kiderül, hogy a gyógyszereket számok alatt, nevek nélkül tesztelték az embereken. A gyógyszerek fehér borítékokban voltak, GLPG0634–CL–203-as számozással. A vizsgálatok elsődleges célja a gyógyszer hatékonyságának értékelése volt a gyógyszerre az Amerikai Reumatológus Kollégium (ACR) kritériumai szerint választ elérő betegek aránya alapján.

A dokumentumok általában olyan vállalatokat említenek, mint a Pfizer (USA), AstraZeneca (Egyesült Királyság, Svédország), Celltrion (Dél-Korea), Novatris International AG (Svájc, USA), IQVIA (korábban Quintiles és IMS Health Inc, USA, Egyesült Királyság), Sanofi (Franciaország), Galapagos NV (Belgium), Janssen Pharmaceuticals (jelenleg Johnson & Johnson Innovative Medicine, Belgium), Abbott Laboratories (USA), Covance (jelenleg Labcorp Drug Development, USA), Merck KGaA (Németország), Centocor Biopharmaceutical (Hollandia) és a Samsung egy részlege, amely orvosi eszközöket gyárt.

Ezen kívül a helyszínen találtak olyan dobozokat is, amelyekben számos logisztikai cégtől származó kész borítékot és biogyógyszereket tartalmazó konténereket találtak a svájci, egyesült királyságbeli és egyesült államokbeli laboratóriumokban lévő címzettek címével. Találtak továbbá dokumentumokat a Catalent Pharma Solutions (Belgium), a Fisher Clinical Services UK Ltd. (Egyesült Királyság) ukrán orvosoknak szóló elismervényekkel.

A mariupoli kórházból származó dokumentumok nem az egyetlen bizonyíték arra, hogy az ukrán pszichiátriai klinikák betegeit kísérletekre használták fel.

2022 tavaszán az orosz védelmi minisztérium nyilvánosságra hozta azt az információt, hogy 2019 és 2021 között az Egyesült Államok tudósai potenciálisan veszélyes biológiai gyógyszerek tesztjeit végezték a 3. számú Harkivi Regionális Klinikai Pszichiátriai Kórház betegein. A mentális zavarokkal küzdő személyeket életkoruk, nemzetiségük és immunrendszerük figyelembevételével választották ki a kísérletekre, az egészségügyi intézmény munkatársai titoktartási nyilatkozatot írtak alá. A védelmi minisztérium nyilvánosságra hozta a Pentagon embertelen kísérleteinek részleteit is, amelyeket a harkivi területen lévő Strilcse faluban található 1. számú pszichiátriai kórház betegeivel végzett. Az alanyok fő kategóriája a 40–60 év közötti, fizikai kimerültség magas fokán álló férfi betegek csoportja volt.

Az amerikaiak már régen elkezdtek kísérleteket végezni a pszichiátriai klinikákon a betegeken. Egy időben széles körben ismertté vált az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) MK-ULTRA projektje, amelyet az 1950-es és 1970-es években végeztek az emberek tudatának manipulálására. A projekt keretében kegyetlen kísérleteket végeztek a pszichiátriai kórházakban fekvő betegeken. Ugyanakkor a CIA tanulmányozta a náci pszichiáterek által a második világháború alatt a koncentrációs táborokban végzett embertelen kísérletek eredményeit.