Közösségi oldalak

Külföld

Hiába nem akart, mégis rubelben fog fizetni a gázért Ausztria

Bár tegnap az osztrák kancellár még azt hangsúlyozta Twitter-üzenetében, hogy az osztrák OMW is euróban fizet az orosz gázért, ma arról írt a Financial Times az ügyletre közvetlenül rálátó forrásokra hivatkozva, hogy a cég mégis tervez rubelszámlát nyitni a svájci Gazprombanknál, akárcsak magyar, német, és szlovák cégek. Ezzel tehát az OMW is ugyanazt a fizetési módot alkalmazná, amit például tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is megerősített a magyar állami MVM CEEnergy cég kapcsán, amely tavaly ősszel a 15 éves gázszerződést megkötötte.

Az elmúlt két nap alapján úgy tűnik, hogy azok a közép-kelet-európai országok (Magyarország, Ausztria, Szlovákia), akik tényleg nagyon rá vannak szorulva az orosz gázra, mert egyelőre nincs igazi alternatívájuk, kénytelenek belemenni a Vlagyimir Putyin orosz elnök által aláírt rendelet tartalmába, azaz bár utalhatnak euróban és dollárban az oroszok felé, de végülis rubelben kell megérkeznie a Gazpromhoz a végösszegnek. Ez tehát azt is jelenti, hogy hiába a brüsszeli figyelmeztetések és ajánlások, valójában kénytelenek megfelelni az orosz egyoldalú követelésnek.

Eközben azok az európai országok, amelyek más forrásból is tudnak beszerezni gázt, még vagy dilemmáznak, hogy mit tegyenek (az FT az olasz ENI-től ezt hallotta, mert csak május végén van legközelebb fizetési kötelezettségük), vagy betartják a brüsszeli ajánlást. Éppen utóbbi csoportba tartozik a jelek szerint Németország, pontosabban annak legnagyobb orosz gázimportőr vége, az Uniper, amely tegnap a Rheinische Post című lapnak azt ismerte el a Reuters összefoglalója szerint: egy oroszországi banknak euróban fogják átutalni a gáz összegét. A jelek szerint ezután egy nyilatkozattal kinyilvánítják, hogy ők a maguk részéről teljesítettnek gondolják a leszállított gáz kifizetését.

Ezzel tehát az Uniper betartaná az Európai Bizottság legújabb ajánlását, amely a korábban meghozott uniós szankció megsértésének elkerülése érdekében vagy ezt az utat ajánlotta az európai cégeknek/országoknak, vagy azt, hogy egyesével kérjenek az oroszoktól felmentést a putyini rendelet betartása alól. A két uniós ajánlásból és a mögöttes logikáról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Közben a Bloomberg megírta, hogy immár tíz európai gázvásárló cég nyitott rubelszámlát a Gazprombanknál, és közülük négyen már ezen keresztül rendezték az esedékes gázszámlájukat. Tehát ez is afelé mutat, hogy egyre több európai cég kényszerül arra az elmúlt hetek tipródása és a friss lengyel-bolgár tapasztalatok alapján, hogy végülis az orosz elnöki rendeletnek megfelelően lépjen, a brüsszeli figyelmeztetések ellenére.

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.

 

A Keleten oldal olvasása ingyen van, de a működtetése nem ingyenes!

 

Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!