Közösségi oldalak

Külföld

A Gazprom Nyefty is bejelentette, hogy elhagyta a dollárt és az eurót a nyersolaj-kereskedelemben

Az orosz olajtermelő Gazprom Nyefty, a Gazprom energiaipari óriás leányvállalata a külföldi partnerekkel folytatott nyersolaj-kereskedelemben szinte teljesen elhagyta az amerikai dollárt és az eurót, és áttért a nemzeti valutákra – derült ki Alekszandr Gyukov, a vállalat vezérigazgatójának e heti nyilatkozatából.

Elmondása szerint a cég exportügyleteinek nagy része már kínai jüanban és orosz rubelben történik – mondta a szibériai, olajban gazdag Tyumenyi területen zajló TNF energiafórumon.

Gyukov ugyanakkor megjegyezte, hogy a vállalat nem használja az indiai valutát az exportelszámolások során.

“Nem használunk rúpiát. Főként jüant és rubelt használunk. Gyakorlatilag eltávolodtunk a dollárban és euróban történő elszámolástól”

– mondta.

Gyukov szerint a vállalatnak nem okozott gondot az exportbevételeinek devizában történő kivonása, és rövid időn belül megkapja az olaj- és kőolajtermékek értékesítéséből származó bevételeit.

Oroszország tavaly jelentősen növelte a nemzeti valuták használatát a kereskedelemben, eltávolodva az eurótól és a dollártól a külföldi partnerekkel folytatott tranzakciókban, mivel ezeket a valutákat a szankciók miatt “megbízhatatlannak” minősítették.

Forrás: oroszhirek.hu