Közösségi oldalak

Hírek

Varga Tamás: nem foglalkozom a helyi politikai kommunikáció vadhajtásaival, szakmai alapon végzem a feladatom!

Varga Tamás Fotó: Varga Tamás/Facebook

A Demokratikus Koalíció a Hajrá Békéscsaba Egyesület jelöltje, Varga Tamás támogatását kéri a választóitól. A Fidesz-KDNP szerint a Gyurcsány-párt színre léptével „kibújt a szög a zsákból”.

Egy békéscsabai fideszes önkormányzati képviselő halála miatt rendhagyó módon indult és érdekes fordulattal folytatódott a békési megyeszékhely egy lakótelepének körzetében június 26-ra kiírt időközi választás. A helyi választási bizottság időpont-bejelentésével szinte azonos időben arra tett javaslatot Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester, hogy „indokolt elkerülni a választás kapcsán a politikai torzsalkodást”. Ezért – egyeztetés nélkül – arra kérte a politikai élet többi szereplőjét, hogy támogassák a Hajrá Békéscsaba színeiben induló Varga Tamást. Erre azonban sem a Fidesz-KDNP, sem az ellenzék előzetesen nem volt hajlandó.

A Fidesz-KDNP Alföldi Károly személyében gyorsan megnevezte jelöltjét, míg az ellenzék előzetesen hitet tett amellett, hogy közös jelöltet indítanak, akit többkörös egyeztetés során választanak ki. Mint a Narancs.hu az elmúlt héten elsőként megírta, ezek a tárgyalások végül zátonyra futottak, így az ellenzék nem indít önálló jelöltet az időközin.

Dancsó Tibor, a DK önkormányzati képviselője elmondta, hogy az ellenzéki jelöltnek a két induló mellett nem lenne reális esélye még a tisztes vereségre sem. Ezért esélyt kell adni a Hajrá Békéscsaba Egyesületnek, hogy bizonyítsa, képes helyben az önálló, Fidesztől független, vagy legalábbis függetlenebb politizálásra.

Az időközi választási kampány legfrissebb fejleménye, hogy a DK helyi csoportja hétfőn közleményt jelentetett meg, amelyben arra kérte választóit, hogy a Hajrá Békéscsaba Egyesület jelöltjeként induló Varga Tamásra szavazzanak.

Egyben megismételték korábbi érveiket, miszerint egy ellenzéki aspiránsnak nem lenne esélye, másrészt csak Vargától venne el a voksokat, amivel pedig a Fidesz-KDNP malmára hajtanák a vizet. A DK egyértelművé tette, a Fidesz-KDNP gyengítése a cél; az, hogy a jövőben ne 7, hanem csak 6 képviselője legyen a városi közgyűlésében.

„Közleményünk megjelenése előtt minderről hivatalosan tájékoztattuk Szarvas Pétert és Varga Tamást is. Varga pedig megköszönte a támogatást”

– mondta a Narancs.hu-nak Dancsó Tibor.

Dancsó Tibor, a DK önkormányzati képviselője. Fotó: Erdős Csaba

Jelezte, még nem dőlt el, hogy az időközi választás utolsó szakaszában aktívan kampányolnak-e a Varga mellett vagy sem.

„Támogatásunkkal nem a Fidesztől veszünk el szavazatokat, hanem új szavazókat hozunk a Hajra Békéscsaba Egyesület jelöltjének, kiélezett harc van kibontakozóban, nem csodálkozom, hogy a kelleténél nagyobb az idegeskedés a kormánypárt oldalán”

– fűzte hozzá Dancsó Tibor.

Varga hisz a fair play-ben

Varga Tamás saját közéleti Facebook-oldalán egyelőre nem reflektált sem a DK támogatására, sem a Fidesz közleményére. Az alpolgármestert kedd délután, éppen kampány közben érte utól a portál. Kérdésükre elismerte, hogy a DK előzetesen tájékoztatta a támogatásáról.

„Ezt megköszöntem, mert így illik”

– mondta.

„Ugyanakkor nem foglalkozom a helyi politikai kommunikáció vadhajtásaival. Dolgozom, szakmai alapon végzem a feladatom, a saját utamon akarok végigmenni, ennek rendelek alá mindent, s még így is könnyen elfordulhat, hogy a választókerület mind a 3300 szavazópolgárát nem tudom hiánytalanul megkeresni. Sportoltam, sportolok, hiszek a fair play-ben”

– mondta a portál érdeklődésére Varga Tamás.

„Most már van két jelölt, az érintetteknek lehetősége van választani

– tette hozzá.

Az elhunyt fideszes képviselő, Ferenczi Attila haláláig a békéscsabai közgyűlésben 7 képviselője volt a Hajrá Békéscsaba Egyesületnek éppen úgy, mint a Fidesz-KDNP-nek. Ez egyszerre jelentett nagykoalíciót és egyensúlyt a két MSZP-s és egy DK-képviselő mellett. Ha viszont most Varga Tamás futna be győztesként, akkor a Szarvas Péter vezette egyesületnek 8 képviselője lenne, amelynek így a jövőben csak egy voks kellene a 17 fős közgyűlésben ahhoz, hogy többsége legyen. Egyebek között ez is a tét a békéscsabai időközi választáson.

magyarnarancs.hu nyomán

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.

 

A Keleten oldal olvasása ingyen van, de a működtetése nem ingyenes!

 

Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!